Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Ελληνισμός της Μελβούρνης τίμησε τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, στην Ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου στο North Balwyn της Μελβούρνης, τιμήθηκε η μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Επισκόπων Πάφου Χρυσάνθου, Κιτίου Μελετίου και Κερύνειας Λαυρεντίου, και των 470 κληρικών και λαϊκών οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Οθωμανούς στην Κύπρο, στις 9 Ιουλίου 1821.

Το πρωί της Κυριακής, 9 Ιουλίου 2023, μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, όπου προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, βοηθούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας, π. Νικόλαο Γεωργίου, τελέστηκε Εθνικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων.

Παρέστησαν εκατοντάδες πιστοί, μεταξύ των οποίων ο κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, ο κ. Ανδρέας Κουλούπας, Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου κ. Θήο Θεοφάνους οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ο κ. Νικόλαος Σταύρου, Σύμβουλος στον Δήμο Boroondara, και ο κ. Αντώνιος Κυριάκου, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ). Δυστυχώς, λόγω της αιφνίδιας ματαίωσης της αεροπορικής πτήσης του από την Καμπέρα προς τη Μελβούρνη, δεν κατόρθωσε να παραστεί στην τελετή ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Σταύρος Νικολάου.

Παραβρέθηκαν, επίσης, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου Oakleigh Grammar και της Ακαδημίας Χορού «Πήγασος», οι οποίοι, με τη δυναμική παρουσία τους απέδειξαν ότι η ελληνική κληρονομιά παραμένει ριζωμένη στις καρδιές των νέων της Ομογένειας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο, ακολούθησε επετειακή εορτή στην αίθουσα της Ενορίας, κατά την οποία μέλη της Σχολής Χορού «Πήγασος» χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από την Κύπρο και μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, με έμφαση στην ηρωική θυσία του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Κυριακός τόνισε ότι η ανιδιοτελής θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού ήταν αληθινή απόδειξη της αγάπης του για τον Χριστό. «Αρνήθηκε να φύγει και δεν επέτρεψε στον φόβο του θανάτου να τον παρασύρει να προδώσει το ποίμνιό του ή την πίστη του στον Χριστό, αλλά μάλλον επέλεξε να πεθάνει, για να ζήσουν άλλοι σε μια ελεύθερη και ορθόδοξη Κύπρο», επισήμανε ο Θεοφιλέστατος.

Τέλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, απηύθυνε χαιρετισμό κατά τον οποίο ανέλυσε λεπτομερώς τα ιστορικά γεγονότα της 9ης Ιουλίου 1821 και τα διδάγματα που καλούμαστε να αντλήσουμε από την ανιδιοτελή θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ μαρτυρησάντων.

Διαβάστε ακόμη:

“Η Παναγία ντύθηκε παντού στα μαύρα”: Η θλιβερή επέτειος της 9ης Ιουλίου 1821 στην Κύπρο

Ο Επίσκοπος Λήδρας για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: greek.vema.com.au

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...