Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την αφοσίωση και την προσφορά των Οφφικιαλίων στον Οικουμενικό Θρόνο

Tην αφοσίωση την οποία δείχνουν στον Οικουμενικό Θρόνο η Αδελφότητα Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος» καθώς και την ευαρέσκειά του για όσα προσφέρουν στην Εκκλησία, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Φανάρι τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας και Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, μαζί με Άρχοντες Οφφικιαλίους του Θρόνου.

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Εκτιμούμε την καλή μαρτυρία σας”

Μετά πέρας της Θείας Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε το έργο και την προσφορά των Οφφικιαλίων κατά την δεξίωση που έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Θρόνου.

“Η τιμωμένη σήμερον Αδελφότης έχει περί τα πεντακόσια πεντήκοντα μέλη, τα οποία ανήκουν εις όλους τους χώρους της κοινωνίας, της οικονομίας, του πολιτισμού, των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών και της εκκλησιαστικής ζωής. Εκτιμώμεν και τιμώμεν την καλήν μαρτυρίαν σας, αγαπητοί Άρχοντες, και προσευχόμεθα, ο Θεός της αγάπης να σας σκέπη, να σας κρατύνη και να δωρίζη εις υμάς πάσαν άνωθεν ευλογίαν”, ανέφερε ο Παναγιώτατος ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε:

“Η πιστότης εις την ιεράν αυτήν παρακαταθήκην ζωής και ελευθερίας εσφυρηλάτισε την ιδιοπροσωπίαν μας καθ’ όλην την μακράν και περιπετειώδη ιστορίαν του Γένους, σήμερον δε εγγυάται την συνέχειαν και την συνοχήν της πορείας μας προς το μέλλον. Η Ορθοδοξία είναι δεμένη με την ψυχήν μας, με την αξιολογίαν μας, με την γλώσσαν, τα ήθη και τα έθιμά μας, την κοινωνικότητα, την καθημερινότητα, την οικογενειακήν ζωήν, τας εορτάς, την χαράν και την θλίψιν μας, με ολόκληρον τον πολιτισμόν μας. Η Ορθόδοξος πίστις και ευσέβεια δεν απορρίπτουν τον κόσμον, δεν ευνοούν την εσωστρέφειαν, αλλά προσλαμβάνουν, ανακαινίζουν, μεταμορφώνουν. Όχι η κλειστότης, αλλά, όπως γράφει και ο μακαριστός καθηγητής Νικόλαος Ματσούκας, η οικουμενικότητα και ο κοσμοπολιτισμός είναι «τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας» (Ν. Ματσούκα, Ελληνορθόδοξη παράδοση και δυτικός πολιτισμός στα πλαίσια του Νέου Ελληνισμού, εκδ. Μήνυμα, Θεσσαλονίκη 1985, σ. 48)”.

Αυτήν την παράδοσιν, αυτόν τον ταμιευτήρα υψηλών αξιών διά την σχέσιν μας με τον Θεόν, με τον άνθρωπον και τον κόσμον, φυλάσσει ανυστάκτως η Μεγάλη Εκκλησία. Αυτής της Εκκλησίας τέκνα και Οφφικιάλιοι είσθε, Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες. Από αυτήν την βιωματικήν και αξιακήν παρακαταθήκην αντλείτε ικμάδα, έμπνευσιν και δυναμισμόν διά την ζωήν και την προσφοράν σας, αυτά τα ιδανικά εκπροσωπείτε και εκφράζετε. Σας συνοδεύουν αι προσευχαί και αι ευχαί του Πατριάρχου σας, των περί αυτόν αγίων Αρχιερεών και των μελών της Πατριαρχικής Αυλής, η οποία σήμερον απέκτησεν εν νέον φέρελπι μέλος, τον νεοχειροτονηθέντα διάκονον Ευλόγιον, ο οποίος ευχόμεθα να είναι Άξιος!”

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη

Από την πλευρά του, ο Άρχων κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, στην ομιλία του, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τα μέλη του Δ.Σ., και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν καθώς και σε δράσεις της Αδελφότητας κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και στην στενή συνεργασία με το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, των εν Η.Π.Α. Αρχόντων Οφφικιαλίων της Μ.τ.Χ.Ε., καθώς και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Στην Αθήνα αύριο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από τις 19 έως τις 21 Μαϊου 2023.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Μαϊου, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου θα έχει συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Την  επομένη, Σάββατο 20 Μαϊου, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα λάβει την τιμητική διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος» από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στις 12 το μεσημέρι.

Την Κυριακή, 21 Μαϊου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Διαβάστε επίσης: 

Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και την Ελένη Μουστάκη έδωσε ο Στέφανο Σαρτίνι. Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για...