Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο ναός του Αγ. Νικολάου στο Πτωχοκομείο – Η τελετή στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (ΦΩΤΟ)

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παραχώρησης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας πως ήταν κτήμα της Μονής Πετράκη, το οποίο δώρισε στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο. Συνεχάρη την οικογένεια Πατέρα για την ανακαίνιση του ναού, αλλά και όλους τους ευεργέτες. «Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρα Εκκλησία, ένα κομμάτι δικό του, που να συμβολίζει την ενότητα και τις αδελφικές σχέσεις» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, για την μεγάλη και ιστορική αυτή πράξη, τον Αρχιεπίσκοπο και σημείωσε ότι «ο Μακαριώτατος έκανε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει για διακόσια χρόνια, προσέφερε θυσιαστήριο στην Αρχιεπισκοπή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγραψε και γράφει ιστορία».

Παράλληλα, ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, αφού την υψηλή εποπτεία του Πτωχοκομείου έχει ο Δήμος Αθηναίων. «Ο ναός αυτός, που είναι ένα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε ότι «η Ελεήμων Εταιρεία είναι αυτή η οποία αντιπροσφέρει και δεν πρόκειται να ξεκόψει από τον ναό».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Πατέρα για την προσφορά του, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και την συμβολή τους.

Ιστορική χαρακτήρισε την στιγμή και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για όλα όσα κάνει, αλλά και όσους συνέβαλαν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλας Πατέρας σημείωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή που ο Θεός τον αξίωσε να ανακαινίσει τον ναό του Αγίου Νικολάου. Την χαρά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Σπύρος Χαμακιώτης.

Παρέστησαν, επίσης, συνεργάτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Δήμου Αθηναίων και της Ελεήμονος Εταιρείας.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Πλουτάρχου ανηγέρθη στο έτος 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του Πτωχοκομείου Αθηνών, με βάση σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου και σχετική δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Πρόκειται για έναν ναό ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου με εμφανή αργολιθοδομή, πλίνθινο διάκοσμο και αξιόλογες αναλογίες, οι οποίες διαπνέονται από «αισθητικήν συγκίνησιν» και οι οποίες την κατατάσσουν από πλευράς ρυθμού στον Νεοβυζαντινό ρυθμό.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...