Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος για την διπλή εορτή του Ελληνισμού

Eγκύκλιο για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και για την επέτειο της Eλληνικής Eπανάστασης εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. “Η Θεοτόκος είναι στην κυριολεξία «ο ασάλευτος πύργος» και «το απόρθητο τείχος»! Απαρασάλευτη μεσίτρια στο θρόνο του Θεού, μεσιτεύοντας συνεχώς για το λαό της, το λαό της Εκκλησίας, τους πολίτες της βασιλείας των ουρανών. Είναι η εγγυήτρια της πίστης μας […]”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα μέλη της Ηγεσίας των 100, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Χαίρε, της Εκκλησίας ο ασάλευτος πύργος, χαίρε, της Βασιλείας το απόρθητον τείχος».

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Κατά τη σημερινή επέτειο της ελληνικής επαναστάσεως και της εθνικής ανεξαρτησίας, όλοι οι έλληνες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη διασπορά εορτάζουμε την ελευθερία και αναλογιζόμαστε τις θυσίες που έγιναν για αυτή, έχοντας ως υπόδειγμα αληθινής ελευθερίας την Παναγία Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία. Ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τιμώντας την, γιατί την 25η Μαρτίου δέχεται το χαρμόσυνο άγγελμα, τον ευαγγελισμό από τον αρχάγγελο για την ενανθρώπιση του Κυρίου, και την ίδια ημέρα πολλά χρόνια μετά, η ίδια Παναγία αναγεννάει το γένος μας με την παντοδύναμη μεσιτεία της.

Η Θεοτόκος είναι στην κυριολεξία «ο ασάλευτος πύργος» και «το απόρθητο τείχος»! Απαρασάλευτη μεσίτρια στο θρόνο του Θεού, μεσιτεύοντας συνεχώς για το λαό της, το λαό της Εκκλησίας, τους πολίτες της βασιλείας των ουρανών. Είναι η εγγυήτρια της πίστης μας, διότι ο Θεός λαμβάνει από αυτή την ανθρώπινη φύση, για να καταστήσει τον άνθρωπο κατά χάριν θεό, αποδεικνύοντας ότι καθένας από εμάς έχει το δικό του ρόλο στο έργο της σωτηρίας. Διά της Θεοτόκου γινόμαστε όμοιοι με τον Υιό του Θεού κατά την ανθρωπότητα, όπως ο Υιός είναι ομοούσιος με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα κατά τη θεότητα.

Αυτή η ελευθερία που εξασκεί η Θεοτόκος σχετίζεται με τους αγώνες για την ελευθερία του γένους μας και είναι αφορμή για εορτασμούς καθημερινά και όχι μόνο κατά την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Ας κρατήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του εικοσιένα ζωντανή μέσα στην καρδιά μας κάθε στιγμή, γιατί το παράδειγμά τους είναι πάντοτε επίκαιρο. Οι αγώνες τους μας υπενθυμίζουν ότι το κόστος για την ελευθερία είναι βαρύ και χρειάζονται θυσίες τόσο για την κατάκτηση όσο και για τη διατήρηση της.

Ας ψάλουμε λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, ευχαριστηρίους ύμνους και ωδές πνευματικές προς τη Θεοτόκο, παρακαλώντας την να παραμείνει πάντοτε «ο ασάλευτος πύργος» και «το απόρθητον τείχος», προστατεύοντάς μας με αγάπη και πνευματική προστασία, και ας διαφυλάττουμε τις δημοκρατίες μας στην Ελλάδα, στην Κύπρο και παντού στη διασπορά, όπου «η εξουσία αντλείται από το λαό για το λαό», γιατί έχουμε τη μεγάλη τιμή και την ευθύνη ώστε να παραμείνουμε αντάξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν οι ήρωες του 1821.

Ζήτω ἡ Ἑλλάδα!

Μετὰ πατρικῆς ἐν Χριστῷ ἀγάπης,

† ὁ Ἀμερικῆς Ἐλπιδοφόρος

Οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς θα συμμετάσχουν στην παρέλαση στην Νέα Υόρκη

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέσω ανακοίνωσής της ανέφερε ότι οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς θα συμμετάσχουν στην φετινή παρέλαση για την 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου 2023 στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος υποσχέθηκε ότι θα βρεθούν οι πόροι, σε συνεργασία με ιδιώτες δωρητές, για την κάλυψη των εξόδων της παρουσίας των Ευζώνων στην παρέλαση. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...