Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Οι άρρηκτοι δεσμοί με τη Βόρεια Ελλάδα και οι θησαυροί για το μέλλον της Ρωμιοσύνης

Τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την Μητέρας Εκκλησία με τη Βόρεια Ελλάδα υπενθύμισε για ακόμη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος δέχθηκε χθες το απόγευμα στο Φανάρι τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, μαζί με πολυμελή Αντιπροσωπεία Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων Δήμων της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Οι άρρηκτοι δεσμοί με τη Βόρεια Ελλάδα και οι ευχαριστίες για το Βαλουκλή

Εκ μέρους του ομίλου μίλησαν με θερμούς λόγους ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, και ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, εκφράζοντας αμφότεροι τον σεβασμό και την αφοσίωσή τους προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και το αμέριστο ενδιαφέρον τους για την Ομογένεια της Πόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Ο κ. Καϊτεζίδης, εκ μέρους των 38 δήμων που συγκροτούν την ΠΕΔΚΜ, ανέφερε στον Παναγιώτατο για τη δωρεά που αποφάσισαν να προσφέρουν για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Γηροκομείο Βαλουκλή από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά.

Ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή του, καλωσόρισε θερμά τον Σεβασμιώτατο και την Αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας υπενθυμίζοντας τους άρρηκτους πνευματικούς και κανονικούς δεσμούς της Μήτρος Εκκλησίας με την Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε δε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Ι. Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, αλλά και σε παλαιότερες, τόσο στην Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όσο και σε άλλες Ι. Μητροπόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακόμα, μίλησε με συγκίνηση για τις προσκυνηματικές επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει από την αρχή της Πατριαρχίας του στην Ιωνία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ΠΕΔΚΜ για την δωρεά της για το Γηροκομείο Βαλουκλή, και ευχήθηκε σύντομα να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του ιστορικού ιδρύματος της Ομογενείας.

Οι θησαυροί για το μέλλον της Ρωμιοσύνης

Στους θησαυρούς της Ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, που δεν είναι άλλη από τις παραδόσεις, τη γλώσσα και το ανθρώπινο δυναμικό που διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της Ρωμιοσύνης, αναφέρθηκε σε δύο πρόσφατες εκδηλώσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στέλνοντας για ακόμη μία φορά μήνυμα πως ενωμένη όλοι μαζί, κλήρος, ομογένεια, σχολεία, εκπαιδευτικοί, Κοινοτικοί παράγοντες θα συνεχίσουν και στο μέλλον την αποστολή τους.

Για τη συνέχιση αυτής της αποστολής το δυναμικό κύτταρο είναι οι νέοι στους οποίους ο Παναγιώτατος τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία και τους στηρίζει με κάθε τρόπο. Όπως τόνισε στην προχθεσινή εκδήλωση για τη νεολαία της Ομογένειας “είσθε οι νέοι φορείς και φύλακες των πατρογονικών μας παραδόσεων, της ευγενείας και του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης”. 

Η μέριμνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν περιορίζεται μόνο στα της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης. Το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας μεριμνά για ολόκληρη την οικουμένη και όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ίδια εκδήλωση: “έχουμε ιδιαίτερη και μεγαλύτερη ευθύνη ως Πρωτόθρονος Εκκλησία να μεταδίδουμε αυτούς τους θησαυρούς και στους άλλους χριστιανούς αδελφούς μας, και πέραν αυτών στους άλλους πιστούς των μονοθεϊστικών θρησκειών με τους οποίους τα τελευταία χρόνια ευρισκόμεθα εν διαλόγω”. 

Επίσκεψη και ευχές στον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με κάθε αφορμή στέκεται δίπλα στις Κοινότητες της Πόλης δείχνοντας το άμεσο ενδιαφέρον του για αυτές. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023, τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταταούλων, όπου και το Γραφείο του ως Επόπτου της Περιφερείας Ταταούλων, με αφορμή τα πρόσφατα ονομαστήριά του.

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν στο Ναό, μαζί με τον Σεβασμιώτατο, και τα νέα μέλη της Εκκλησιαστικής Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας υπό την ηγεσία του νεοεκλεγέντος Προέδρου της  κ. Γεωργίου Θεοδωρίδη, υποβάλλοντας τα σέβη τους και ζητώντας την Πατριαρχική ευλογία και τις πατρικές ευχές του με την ευκαιρία της αναλήψεως των καθηκόντων τους.

Ο Πατριάρχης ευχήθηκε προς τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου απρόσκοπτη συνέχιση εις έτη πολλά της ευόρκου διακονίας του, και συνεχάρη τα νέα μέλη της Εφοροεπιτροπής εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις προς όφελος της Κοινότητας και συνολικά της Ομογενείας.

Στη συνέχεια ευλόγησε την παραδοσιακή Αγιοβασιλόπιτα, το νόμισμα της οποίας έτυχε στο κομμάτι του Παναγιωτάτου.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαβάστε επίσης: 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε την προσφορά των Ιεροψαλτών της Πόλης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς τη νεολαία της ομογένειας: “Είσθε οι νέοι φορείς και φύλακες του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης”

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...