Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος: “Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η πνευματική σας μήτρα”

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου, πλήθους Ιεραρχών και μια ημέρα νωρίτερα από τις προηγούμενος χρονιές τιμώνται τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Είναι η 30η φορά που ο Παναγιώτατος εορτάζει τα ονομαστήρια του ως Οικουμενικός Πατριάρχης με τον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, η οποία λόγω του ότι η 11η Ιουνίου συμπίπτει με το Ψυχοσάββατο προ της Κυριακής της Πεντηκοστής εκ μεταθέσεως τιμάται σήμερα, να τελείται στην Ιερά Μονή Βαλουκλή.

Στη πανηγυρική ακολουθία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Ζέττα Μακρή και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε με το οφφίκιο του Άρχοντα Ασηκρήτη της Μ.τ.Χ.Ε. τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Ωρολογά.

Η ομιλία προς τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Στην Ιερά Μονή Βαλουκλή βρέθηκε για να τιμήσει τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος ο οποίος αναμένεται να συλλειτουργήσει με τον Παναγιώτατο την Πεντηκοστή.

Στην ομιλία του αρχικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο νόημα τον εορτών και στον βίο του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου τον οποίο χαρακτήρισε ως μέντορα του εκκλησιαστικού του βίου. Στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου και την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή κοινωνία μαζί τους.

Επιβεβαίωση της ακρίβειας της πίστεως

“Σήμερον επιβεβαιώνεται η ακρίβεια της πίστεως μας, καθώς αναδεικνύεται περιτράνως η αξία της εκκλησιαστικής αμφιδρομίας εις το αναπόσπαστον του όρου και των κανόνων της Εκκλησίας”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η περίπτωση αυτή ανέδειξε την σπουδαιότητα των κανόνων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου οι οποίοι “περιφυλάττουν την ενότητα και την θεραπεία εν τω Κυριακω σώματι δια της αναθέσεως εις τους ώμους του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου της Κωνσταντινουπόλεως ευθύνας βαρείας και ιεράς”.

Σε άλλο σημείο τόνισε: “εάν η Ορθόδοξος ενότητα ερμηνευθεί υπό το πρίσμα των κοινωνικών ή πολιτειακών σχημάτων και ορισθεί ως κοινοπολιτεία και ομόσπονδος σχηματισμός, τότε έχουμε εκτραπεί της αληθείας. Τότε παύουμε να είμαστε Ορθόδοξοι”. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στάθηκε ιδιαίτερα στις προσευχές και την αγωνία την οποία είχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να βρεθεί η λύση έτσι ώστε να επουλωθεί το τραύμα του σχίσματος, όπως και συνέβη. Ωστόσο, χαρακτήρισε ως βασική αιτία αυτής της μακροχρόνιας ταλαιπωρίας και του σχίσματος τις εθνοφυλετικές αντιλήψεις που δυστυχώς κυριαρχούν και στον εκκλησιαστικό χώρο.

“Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η πνευματική σας μήτρα”

“Ελπίζουμε ότι θα είστε σταθεροί στις δεσμεύσεις σας και ότι τα λάθη του παρελθόντος θα αποτελούν πηγή γνώσεως προς αποφυγήν επαναλείψεως. Ελπίζουμε ότι ο διαρκής κίνδυνος της Ορθοδοξίας, ο εθνοφυλετισμός, θα αποτελεί μακρινό και μη επαναπροσεγγίσιμο παρελθόν. Αναμένουμε μεγαλύτερη προσοχή και βαθύτερη προσέγγιση των εκκλησιαστικών θεμάτων και σας διαβεβαιούμε ότι είμεθα ότι είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό σας εις το διηνεκές. Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η γενέτειρά σας, η πνευματική μας μήτρα και έχετε χρέος να καλλιεργείσετε μετ’ αυτής έτη και έτη και επί πάντα και πάσι δεσμούς ακαταλύτους τη δυνάμη του πανσθενουργού Αγίου Πνεύματος”.

Οι ομιλίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος:

Βίντεο: Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...