Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Φουντώνουν οι φήμες παραίτησης μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του

Φουντώνουν οι φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση του πάπα Φραγκίσκου, που μετά την εμφάνισή του σε αναπηρικό αμαξίδιο, λόγω επέμβασης στο γόνατο, ανακοίνωσε τα σχέδιά του που εγείρουν ερωτήματα για τις προθέσεις του.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας θα διοργανώσει στις 27 Αυγούστου κονσιστόριο, για τη χειροτόνηση νέων καρδιναλίων. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο κονκλάβιο, όταν χρειαστεί να εκλεγεί νέος πάπας. Μια μέρα αργότερα, ο Φραγκίσκος θα ταξιδέψει στην πόλη Λακίλα του Αμπρούζο, που είχε καταστραφεί το 2009 από τον σεισμό, για να μετάσχει στο φεστιβάλ.

«Είναι πολύ περίεργο να συγκαλέσει συνεδρίαση τον Αύγουστο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τη συγκαλέσει τρεις μήνες νωρίτερα και ενώ είναι σε εξέλιξη να πάει στη Λακίλα» σημείωσε ο Ρόμπερτ Μίκενς, δημοσιογράφος της La Croix, καθολικής ημερήσιας εφημερίδας.

Αλλαγές στη διοίκηση του Βατικανού

Ο πάπας Φραγκίσκος, μία εβδομάδα μετά το κονσιστόριο θα συναντηθεί με τους καρδιναλίους για να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στη διοίκηση του Βατικανού. Μεταξύ αυτών, θα ανακοινώσει όρια θητείας στους επικεφαλής των γραφείων και τη δυνατότητα σε γυναίκες να κατέχουν τέτοιες θέσεις.

«Νομίζω πως θα υπάρξει άλλη μία ανακοίνωση. Μπορεί να μην είναι παραίτηση, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» υποστηρίζει ο Μίκενς. Ήδη από την έναρξη της θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την επιθυμία να θεωρείται ως κάτι φυσιολογικό η παραίτηση ενός πάπα. Το 2015, είχε αναφερθεί στην αίσθηση του πως η θητεία του θα είναι βραχυχρόνια, ενώ είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ να αποχωρήσει από τον θώκο ως «γενναία». Ο Βενέδικτος ήταν 85 ετών όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του και είναι ακόμα εν ζωή, έχοντας φτάσει στα 95.

«Υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί εδώ και το βλέπω με λίγο κυνισμό» δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιτ, ανταποκριτής του Βατικανού στο National Catholic Reporter, προσθέτοντας ότι δεν θεωρείται πιθανό να υπάρχουν δύο συνταξιούχοι πάπες. Πάντως σύμφωνα με τον Γουάιτ, ο Φραγκίσκος, εάν ο Βενέδικτος πεθάνει πριν από εκείνον, επιθυμεί να αναθεωρήσει τον ρόλο που κατέχει ένας πάπας που έχει αποσυρθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΔΙΕΘΝΗ

Την περασμένη Πέμπτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από τον εαυτό της. Μετά από πέντε χρόνια δημοσιογραφικών ερευνών...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα κομματικά επιτελεία για την ημερομηνία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στα εκλογικά διλήμματα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη ένας Πακιστανός κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στην...