Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για τον ενωτικό και αποστολικό χαρακτήρα της Εκκλησίας

Ως κεντρικός ομιλητής  συμμετείχε  ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος χθες, Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς», το οποίο συνδιοργανώνεται κατά το τρέχον τριήμερο (26-28 Μαΐου) από το αυστραλιανό Πανεπιστήμιο CharlesDarwin και τα ελληνικά Πανεπιστήμια Αιγαίου και Μακεδονίας.

Το θέμα που ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος αμέσως μετά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, ήταν: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η αποστολή της στον κόσμο».

Κατά την εισαγωγή του, ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου και ονομαστικά τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Charles Darwin, κ. Γεώργιο Φραζή, ενώ μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε διαχρονικά η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας στο ιερό έργο της διατήρησης της ταυτότητας και της συνοχής των Ελλήνων μεταναστών στην πέμπτη ήπειρο. Περιέγραψε δε επιγραμματικά ορισμένες από τις πολυσχιδείς δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, οι οποίες εστιάζονται στον ποιμαντικό, τον κοινωνικό, τον εκπαιδευτικό, τον πολιτιστικό και τον πνευματικό τομέα.

Στο κυρίως μέρος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος παρουσίασε το θεολογικό όραμα της Εκκλησίας, επί του οποίου βασίζονται όλες οι πρωτοβουλίες και δραστηριότητές της. «Από τη φύση της η Εκκλησία είναι εν κοινωνία και αποστολική», υπογράμμισε, για να αναλύσει ακολούθως τις δύο αυτές διαστάσεις της φύσεως και της αποστολής της.

Αναφερόμενος στην εν κοινωνία φύση, περιέγραψε την ενωτική δύναμη της Εκκλησίας, δεδομένου ότι «ως ζωντανή παρουσία του σώματος του ενσαρκωμένου Λόγου του Θεού, φέρνει τους πιστούς σε κοινωνία με τον Χριστό και μεταξύ τους».

Εξάλλου, εστιάζοντας στον αποστολικό της χαρακτήρα, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι η Εκκλησία είναι παρούσα στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, προβάλλοντας τη διδασκαλία των Ιερών Ευαγγελίων, και ουσιαστικά συνεχίζει το έργο των Αποστόλων, συμφώνως με την εντολή που εκείνοι έλαβαν από τον Χριστό. Προς επίρρωση δε τούτου, υπενθύμισε το περιεχόμενο των σχετικών αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου, η οποία έλαβε χώρα στην Κρήτη το 2016.

Κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος σκιαγράφησε εν συντομία το όραμά του και τον υφιστάμενο σχεδιασμό για τον μελλοντικό ρόλο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία, προβαίνοντας, μεταξύ άλλων, στην περιγραφή του μεγαλόπνοου σχεδίου ανάπτυξης των κεντρικών εγκαταστάσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ. Με την παράθεση μίας φράσης του Αποστόλου Πέτρου: «λίθον ἀκρογωνιαῖον ἐκλεκτὸν ἔντιμον», ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε την προσδοκία η Ιερά Αρχιεπισκοπή να καταστεί δυναμικός πυρήνας για τους ελληνορθόδοξους πιστούς, ώστε να συνδεθούν ισχυρότερα με τις παραδόσεις και τα έθιμα της ελληνορθόδοξης κληρονομιάς τους.

Επιπροσθέτως, το όραμα για το μέλλον περιλαμβάνει τη δυνατότητα η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία να αποκτήσει μια περαιτέρω εξωστρέφεια και να δίδει την καλή μαρτυρία στην ευρύτερη Αυστραλιανή κοινωνία, προβάλλοντας τον πλούτο της ανεκτίμητης κληρονομιάς μας – την Ορθόδοξη πνευματικότητά μας, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα και τις παραδόσεις μας. «Πετυχαίνοντας αυτό, θα έχουμε μείνει πιστοί στον πυρήνα του ενωτικού και αποστολικού χαρακτήρα της Εκκλησίας», κατέληξε.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της λειτουργίας εφαρμογής panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε στο...

ΕΘΝΙΚΑ

Στην καρδιά κατασκευής των F-35, στο Τέξας, βρέθηκε η ΕΡΤ για δεύτερη φορά μέσα σε 8 μήνες, μετά το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, λόγω εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, από την 1η Απριλίου μέχρι τις...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι ΗΠΑ νίκησαν το Ελ Σαλβαδόρ με γκολ του Ρικάρντο Πέπι για το Nations League της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής και προκρίθηκε στα...