Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πάσχα 2022-Εκκλησίες: Τι θα ισχύει για μάσκες και πιστοποιητικά τη Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση

Επιστροφή στην κανονικότητα εν μέρει και για την Εκκλησία καθώς ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στους ναούς εξαιτίας της πανδημίας εφέτος θα πραγματοποιηθεί τόσο η περιφορά του Επιταφίου με την παρουσία πιστών όσο και στην ώρα της η Ακολουθία της Αναστάσεως το Μ. Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι σταδιακά και προσεκτικά και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση. Για αυτό και η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα ισχύσει μετά το Πάσχα. Αρα, κατά τις ημέρες των εορτών οι ναοί θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με το υγειονομικό πλάνο προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πιστούς εντός των ναών, όπως σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, στις εκκλησίες παραμένουν σε ισχύ οι τέσσερις βασικοί κανόνες:

  • Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
  • Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Αντισηπτικά στις εισόδους.
  • Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.
  • Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα test ισχύουν τα παρακάτω:

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν ιατρική βεβαίωση για μη χρήση μάσκας (λόγω π.χ. αναπνευστικών προβλημάτων), τα παιδιά κάτω των 4 ετών και οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «ύστερα από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο Πάσχα κανονικά τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Και αυτό σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα όπου ακόμη και η μετάθεση της ώρας της Ανάστασης προκάλεσε την «έκρηξη» μερίδας πιστών και ιερωμένων, όπως του Κυθήρων Σεραφείμ και του Αιτωλίας Κοσμά ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό.

Αυτό που αλλάζει, με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, είναι το γεγονός ότι οι Λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας θα τελεστούν κανονικά και όχι νωρίτερα όπως έγινε πέρυσι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Κανονικά θα τελεστεί τη Μ. Παρασκευή η περιφορά και το προσκύνημα του Επιταφίου καθώς και η Ανάσταση. Πέρυσι υπενθυμίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε μόνον στον προαύλιο χώρο του ναού, χωρίς πομπή πιστών ενώ το «Χριστός Ανέστη» ακούστηκε στις εννέα το βράδυ.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για τους ιερωμένους ήταν και είναι εσωτερική επιθυμία «για το καλό των ανθρώπων που χρόνια τώρα βρίσκουν καταφύγιο στον Οίκο του Θεού». Με την εμφάνιση της covid-19 πολλά άλλαξαν στον χώρο της Εκκλησίας. Η Ιερά Σύνοδος, οι μητροπολίτες στην πλειοψηφία τους «βγήκαν μπροστά» και συντασσόμενοι με την επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση εφάρμοσαν πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.

Ενδεχομένως, το πιο δύσκολο από όλα ήταν όταν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τη χρησιμότητα των εμβολίων, το μοναδικό «όπλο» κατά της πανδημίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που αναγκάστηκαν να θέσουν σε αργία κληρικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν και να ακολουθήσουν τα υγειονομικά μέτρα.

Ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κράτησε σκληρή στάση σε όσους δεν τηρούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, βάζοντας τις προσωπικές τους απόψεις πάνω από τις κοινές, καλώντας τους (πέρυσι τον Οκτώβριο) «να πάνε στα σπίτια και στα μοναστήρια τους και να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους».

Πάντως και σήμερα μητροπολίτες, όπως ο Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Τιμόθεος, τονίζουν την ανάγκη της πιστής εφαρμογής του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Μεγάλη Δευτέρα αύριο και ο κ. Τιμόθεος καλεί τους πιστούς να προσέλθουν στους ναούς τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Τιμόθεος αναφέρει: «Η Ανάσταση είναι μια αποκάλυψη της ελευθερίας, της δύναμης, της αγάπης του Θεού αλλά και της ελπίδας του ανθρώπου. Ο θάνατος δεν μας φοβίζει, έχει γίνει θύρα προς την αιωνιότητα και ξέρουμε ότι θα έρθει μια ημέρα που η φωνή Αυτού που έφερε στην ύπαρξη όλα τα όντα, η φωνή του Σωτήρα μας θα ηχήσει και πάλι. Εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με αγάπη και δύναμη. Να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε όλοι μας τα υγειονομικά μέτρα και να προσευχηθούμε για την ειρήνη στον κόσμο».

Για «ανάσες ελευθερίας» κάνουν λόγοι πιστοί που στα χρόνια του κορονοϊού αναγκάστηκαν πολλές φορές να παρακολουθήσουν τις Θείες Λειτουργίες είτε από την τηλεόραση είτε διαδικτυακά.

«Είναι κάτι που περιμέναμε με υπομονή. Το να αλλάζει η ώρα της Ανάστασης, όπως συνέβη πέρυσι, ήταν και είναι ασυνήθιστο, πόσω μάλλον για εμάς που πηγαίνουμε συχνά στην Εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις οδηγίες και τα μέτρα, που κατά την άποψή μου έπρεπε να ληφθούν, για την προστασία μας από τον κορονοϊό. Χαίρομαι επιτέλους που μπορούμε να πάμε με τους δικούς μας ανθρώπους στην Εκκλησία, να προσκυνήσουμε τον Επιτάφιο» λέει η κ. Δήμητρα Αναγνώστου.

Η ίδια ωστόσο διευκρινίζει ότι «τη μάσκα δεν θα την βγάλω ούτε στιγμή καθώς τα κρούσματα από ό,τι παρακολουθώ είναι πολλά ακόμα…».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηματικά προκαλούνται από το πόσο «καθαρές» ήταν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο ο αριθμός των 150.000 ανθρώπων οι οποίοι ψήφισαν πλησιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

«Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ήδη ένοχος, άσχετα με την εξέλιξη της παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής των Οριζόντων...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με...

Copyright © 2020 Editorial.gr