Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Rapid tests και ο Θεός βοηθός – Αγωνία για τις Εκκλησίες τα Χριστούγεννα!

Οσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα άλλο τόσο εντείνεται και η αγωνία της Ιεραρχίας για την επιδημιολογική πορεία της χώρας, με τους περισσότερους μητροπολίτες να εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για τον τρόπο με τον οποίον θα λειτουργήσουν οι ναοί τις ημέρες των εορτών.

Αν και η Εκκλησία δήλωσε αδυναμία στο να ελέγχουν οι νεωκόροι και οι εθελοντές των ναών τα rapid tests των πιστών, δεν αποκλείεται, ωστόσο, σε περίπτωση που επιδεινωθούν οι δείκτες της πανδημίας, να λάβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και άλλα δραστικότερα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η Ιερά Σύνοδος να επανέλθει με νέα εγκύκλιό της με την οποίαν θα επαναλαμβάνεται η προτροπή – σύστασή της προς τους πιστούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς και να τηρούν κατά γράμμα τις υγειονομικές οδηγίες. Μάλιστα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων εξετάζεται από κάποιους ιερείς ακόμη και η πρόσληψη υπαλλήλων φύλαξης ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα διαγνωστικά τεστ που υποχρεωτικά καλούνται να κάνουν οι πιστοί πριν εισέλθουν στους ναούς, ενώ ήδη κάποιοι κληρικοί έχουν αναλάβει τα έξοδα των rapid tests για τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Εάν και εφόσον επαληθευθούν τα κακά σενάρια που θέλουν να ξεφεύγει δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 τα Χριστούγεννα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Εκκλησία, σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση να προχωρήσει στην τέλεση των Θείων Λειτουργιών υπό αυστηρό καθεστώς περιορισμών (όπως τα περασμένα Χριστούγεννα και το Πάσχα).

Ολα αυτά μένουν να τα μελετήσουν οι συνοδικοί ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος που εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τους «αντάρτες» αντιεμβολιαστές ιερείς. Για αυτό όλο και περισσότεροι μητροπολίτες τούς προειδοποιούν πως εάν δεν εμβολιαστούν τότε θα τεθούν σε αργία.

Ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ιάκωβος, πρόσφατα, στην προσπάθειά του να ανακόψει το αντιεμβολιστικό κίνημα στη μητρόπολή του, έστειλε τελεσίγραφο σε 35 ιερείς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ειδάλλως θα τεθούν σε αργία άνευ αποδοχών. Με δήλωσή του στον «Ελεύθερο Τύπο» κάνει έκκληση σε ιερείς και πιστούς να κάνουν το εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί πανδημία.

«Είναι ανάγκη να καταλάβουν όλοι οι ιερείς και οι πιστοί ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτή τη στιγμή το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέσο που έχουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρει ο ιεράρχης, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «παρατηρώ ότι πολλοί πιστοί σπεύδουν να εμβολιαστούν, κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατευτούμε και να απαλλαχθούμε από τον ιό».

Ο κ. Ιάκωβος τονίζει ότι ο κόσμος που εισέρχεται στους ναούς για να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα τηρεί τα μέτρα («το ζήτημα είναι τι συμβαίνει έξω από τους ναούς και από όσο γνωρίζω δεν τα τηρεί») και δηλώνει σύμφωνος με τα διαγνωστικά τεστ στις εκκλησίες, «ωστόσο δεν έχουμε τη δυνατότητα να διενεργούμε τους ελέγχους».

Ο μητροπολίτης Δράμας, Παύλος, σε συνέντευξή του (στον τοπικό σταθμό Startvfm της Δράμας) πρότεινε να κοπούν οι μισθοί των ανεμβολίαστων ιερέων και τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν να διατεθούν ως επίδομα στους υγειονομικούς, «οι οποίοι νυχθημερόν εργάζονται και καταπονούνται για να αποτρέψουν τους θανάτους από τη βλακεία των ιερέων αυτών που έχουν ευθύνη που στέλνουν ανθρώπους στα νοσοκομεία».

Ο ιεράρχης ανέφερε ότι δέχεται ανώνυμες απειλητικές επιστολές από υποστηρικτές των αρνητών κληρικών που έχει τιμωρήσει. «Δηλαδή, θα με δολοφονήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Εάν κάτι συμβεί ή στη Μητρόπολη ή σε χώρο δικό μας, ηθικοί αυτουργοί είναι αυτοί και οι πάτρωνές τους, οι ιερείς που τους υποθάλπουν ή αν δεν τους υποθάλπουν οφείλουν δημόσια να αποδοκιμάσουν τέτοιες πράξεις και ενέργειες».

Ο μητροπολίτης Δράμας κάνει έκκληση στους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γιατρών τους, τονίζοντας με νόημα ότι «δεν αρνείται κανείς τον Χριστό και την πίστη του με το εμβόλιο».

Στο μεταξύ, με λόγια απλά και κατανοητά, ο π. Νικόλαος Αλεξίου από τα Ερύτανα Κοζάνης καλεί τους πολίτες που εκφράζουν αμφιβολίες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού να εμβολιαστούν για το καλό της ανθρωπότητας.

Στο βίντεο της συνέντευξής του στο τοπικό Top Channel, το οποίο έγινε viral στο Διαδίκτυο, αναφέρει πως «πήρανε κόσμο στο λαιμό τους οι παπάδες και οι πνευματικοί παπάδες… μορφωμένοι τα λένε αυτά. Ο πάσα μήτρος και ο πάσα γελαδιάρης και χωραφιάρης γίνηκαν γιατροί και λοιμωξιολόγοι».

Ο π. Νικόλας αναφέρθηκε και σε μια γυναίκα που, όταν τη ρώτησε εάν έκανε το εμβόλιο, εκείνη απάντησε πως δεν το βάζει μέσα της γιατί είναι του Σατανά, όπως της είπε ο πνευματικός της. «Ποιος πνευματικός σου; Με αυτόν πήγαινα σχολείο και δεν ήξερε καν να διαβάσει τη λέξη πυρετός, με ρωτούσε εμένα τι γράφει», είπε χαρακτηριστικά ο ιερέας.

Και αφού εξέφρασε την οργή του για τους αντιεμβολιαστές, συνέχισε περιγράφοντας τη στιγμή που ρωτά αντιεμβολιαστή σε ποιο χέρι θα μας βάλουν τον… Σατανά με το εμβόλιο, ρίχνοντας μάλιστα και μία… μούντζα!

 EleftherosTypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...