04/12/2021

Η Βρετανία στέλνει τάγμα Μηχανικού στα σύνορα της Πολωνίας

Μια αναγνωριστική ομάδα μηχανικών έχει στείλει η Μεγάλη Βρετανία στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας και ετοιμάζεται να στείλει άμεσα ολόκληρο τάγμα του Μηχανικού με 150 στελέχη, φοβούμενη ότι μετανάστες που θα μπουν στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα  καταφέρουν να φτάσουν στις ακτές της. αποστέλλει στρατιώτες στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία για να βοηθήσει στη ανάσχεση του μεταναστευτικού κύματος φοβούμενη ότι τελικά θα φτάσει στις ακτές της.

Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είπε ότι δεν πρόκειται για τάγμα μάχης, αλλά για «άντρες με φτυάρια». Τα στελέχη του Μηχανικού θα φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες στην Πολωνία, αφού προηγουμένως ενημερωθεί σχετικά το βρετανικό κοινοβούλιο.

Μιλώντας από την Πολωνία στο BBC, ο κ. Γουάλας είπε ακόμη πως «θα βοηθήσουμε τους Πολωνούς και πιθανόν και άλλες χώρες της Βαλτικής να διασφαλίσουν τα σύνορά τους. Θα πρόκειται για στρατιώτες με την ικανότητα να φτιάξουν δρόμους και σημεία ελέγχου, αλλά και παρατηρητήρια. Δεν πρόκειται για μάχη, αλλά για υποστήριξη στους Πολωνούς», είπε ο Βρετανός υπουργός.

Η Βρετανία και η Πολωνία έχουν μακρά ιστορία αμυντικής συνεργασίας, με το Λονδίνο να είναι υποστηρίζει σθεναρά την πολωνική υποψηφιότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ το 1939 η Βρετανία μπήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία με την οποία το Λονδίνο είχε αμυντική συμμαχία. Εκατοντάδες Πολωνοί πολέμησαν στο πλευρό των Βρετανών μεταξύ 1939 και 1945, ανάμεσά τους και κορυφαίοι πιλότοι που στελέχωσαν πολεμικά αεροσκάφη της RAF.