Απεβίωσε ειρηνικά σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φίλιππος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα υγείας και είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για 28 μέρες, μετά την επέμβαση καρδιάς.
Το πρωτόκολλο
Σύμφωνα με το Reader’ Digest θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο «Forth Bridge», ένα σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατό του.
Εθνική περίοδος πένθους
Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) μπαίνει σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία.
Η εθνική περίοδος πένθους πρέπει να «τηρείται από όλους», συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εκπροσώπων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες -με εξαίρεση τη σημαία Royal Standard, πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς αντιπροσωπεύει τη μοναρχία- και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και, στην περίπτωση των ανδρών, και γραβάτες. Επίσης, οι τοπικές αρχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, κ.λπ.) θα κληθούν να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στην άσκηση των επίσημων δραστηριοτήτων τους.
Πού θα ταφεί
Μετά το θάνατό του, ο πρίγκιπας Φίλιππος θα ταφεί στους κήπους του Φρόγκμορ, στο κάστρο Γουίνδσορ. Ο απομονωμένος κήπος των 35 στρεμμάτων είναι ένα καλά κρυμμένο στολίδι της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με την The Telegraph, «εκεί κάνει βόλτα τα corgis της η βασίλισσα Ελισάβετ». Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του πρίγκιπα Φίλιππου για το μέρος αυτό, που στο Φρόγκμορ Χάουζ έχει μεταφέρει την τραπεζαρία από το βασιλικό γιοτ, Μπριτάνια.
Επίσης, στο Φρόγκμορ, η βασίλισσα Βικτόρια έχτισε ένα μαυσωλείο για τον σύζυγό της και ετάφη εκεί κι αυτή δίπλα του μετά τον θάνατό της. Τα περισσότερα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν ταφεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αλλά πιθανότατα ο Φίλιππος ίσως να επέλεξε τους κήπους του Φρόγκμορ λόγω της σημασίας τους για την οικογένειά του.
Πόσο καιρό πρέπει να θρηνήσει η βασίλισσα Ελισάβετ;
Εάν ο πρίγκιπας Φίλιππος πεθάνει πριν από την βασίλισσα Ελισάβετ, πιστεύεται ότι η μονάρχης θα κηρύξει μια περίοδο πένθους για 8 ημέρες, κατά την οποία δεν θα εκτελέσει κανένα από τα καθήκοντά της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κρατικές υποθέσεις και οι νόμοι που χρειάζονται την έγκρισή της, θα τεθούν σε αναμονή.
Πότε θα επιστρέψει η βασίλισσα στα δημόσια καθήκοντά της
Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει ανατρέψει τα πάντα, με αποτέλεσμα η βασίλισσα Ελισάβετ να μην εκτελεί τα καθήκοντά της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ωστόσο το πρωτόκολλο σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμοστούν, είναι συγκεκριμένο. Συγκεκριμένα, η βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την 8ήμερη περίοδο πένθους, θα μπορέσει να συνεχίσει τα καθήκοντά της πίσω από κλειστές πόρτες. Και ύστερα από 30 ημέρες θα μπορέσει να επιστρέψει κανονικά στα καθήκοντά της.
Υπενθυμίζεται ότι όταν ήταν στην εξουσία η βασίλισσα Βικτόρια, ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος, πέθανε ξαφνικά. Η βασίλισσα απομονώθηκε στο κάστρο Μπαλμόραλ, όπου πέρασε τα επόμενα 40 χρόνια σε πένθος. Το μόνιμο πένθος της σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση της βρετανικής μοναρχίας.
Τι θα συμβεί στην μοναρχία;
Τίποτα δεν θα αλλάξει αναφορικά με τους διαδόχους του θρόνου – η σειρά παραμένει ίδια: πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρίγκιπας Τζορτζ, πριγκίπισσα Σάρλοτ, πρίγκιπας Λούις, πρίγκιπας Χάρι και Άρτσι. Οι τίτλοι και οι θέσεις των μελών της βασιλικής οικογένειας θα παραμείνουν οι ίδιο όσο η βασίλισσα Ελισάβετ είναι ζωντανή και φοράει το στέμμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.