Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η έλλειψη μικροτσίπ φέρνει ελλείψεις και σε smartphones – Τι συμβαίνει

Πολλά είναι τα προβλήματα από την έλλειψη μικροτσίπ και στην αγορά τηλεφώνων (smartphones) καθώς οι εταιρείες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να παραλάβουν τις ποσότητες που χρειάζονται.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας Counterpoint Research το σύνολο των συσκευών που πρόκειται να παραδοθούν στους μεταπωλητές το 2021 αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 6%, φτάνοντας τα 1,41 δισ. τεμάχια αναιρώντας έτσι την προηγούμενη εκτίμηση της που προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 9% φτάνοντας τα 1,45 δισεκατομμύρια τεμάχια.

Η βιομηχανία των smartphones υπολογιζόταν ότι θα είχε φέτος ισχυρή επάνοδο και από τα τέλη της περασμένης χρονιάς οι κατασκευαστές είχαν τοποθετήσει μεγάλες παραγγελίες εξαρτημάτων, ενώ κατά το α’ τρίμηνο του 2021 η ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών έδειχνε ενθαρρυντική.

Η πορεία πάντως από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής είναι διαφορετική καθώς αρκετοί κατασκευαστές smartphones αναφέρουν ότι έλαβαν μόνο το 80% των ποσοτήτων σε εξαρτήματα που είχαν παραγγείλει κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021, ενώ η κατάσταση δείχνει να έχει επιδεινωθεί περισσότερο κατά το γ’ τρίμηνο του 2021.

Η εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι το 90% του τομέα παραγωγής smartphones έχει επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση με αντίκτυπο στις προβλέψεις για το β’ εξάμηνο του έτους.

Ο τομέας των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων ( smartphones) είχε καταφέρει να διαχειριστεί την κατάσταση με τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς που προέκυψε από το δ’ τρίμηνο του 2020 και έπειτα.

Πλέον, οι ελλείψεις συνολικά συνεχίζονται ενώ παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια δουλεύουν σε πλήρεις ρυθμούς κατά τα τελευταία τρίμηνα, η βιομηχανία παραγωγής smartphones δείχνει να επηρεάζεται. Εξαρτήματα στα οποία κάποτε υπήρχε επάρκεια στις αποθήκες πλέον δεν είναι διαθέσιμα ενώ οι παραγγελίες νέων εξαρτημάτων δεν εκτελούνται στην ώρα τους.

Ειδικά στην περίπτωση των επεξεργαστών, ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της σύνθεσης ενός smartphone, η έλλειψη πυροδοτήθηκε από τα χαμηλά ποσοστά απόδοσης στις νεοσύστατες γραμμές παραγωγής. Αυτό το γεγονός φαίνεται να οδήγησε σε μία αλυσιδωτή αντίδραση που διαπέρασε όλη τη βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...