Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: 96χρονη πρώην γραμματέας των ναζί «διέφυγε» και καταζητείται -Θα δικαζόταν σήμερα

Μια πρώην γραμματέας ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, 96 ετών, τράπηκε σε φυγή, την ημέρα που έπρεπε να ξεκινήσει η δίκη της, ανακοίνωσε το δικαστήριο την Πέμπτη.

Η Irmgard Furchner, η οποία ήταν μεταξύ 18 και 19 ετών κατά τη διάρκεια των γεγονότων και ζούσε, πλέον, σε ένα σπίτι για ηλικιωμένους κοντά στο Αμβούργο, επρόκειτο να δικαστεί από ειδικό δικαστήριο νεολαίας για “συνέργεια σε δολοφονίες σε περισσότερες από 10.000 υποθέσεις”, σύμφωνα με στην εισαγγελία.

Συγκεκριμένα, η Furchner κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stutthof στη σημερινή Πολωνία, όπου εργάστηκε ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, Paul Werner Hoppe, μεταξύ του Ιουνίου του 1943 και του Απριλίου του 1945.

Σε αυτό το στρατόπεδο κοντά στην πόλη Γκντανσκ, όπου χάθηκαν 65.000 άνθρωποι, «Εβραίοι κρατούμενοι, Πολωνοί παρτιζάνοι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου» δολοφονήθηκαν συστηματικά, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Christoph Rückel, ο οποίος εκπροσώπησε τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος για χρόνια, η Irmgard Furchner «κρατούσε όλη την αλληλογραφία του διοικητή του στρατοπέδου».

«Η κατηγορούμενη, πληκτρολογούσε και μονογραφούσε όλες τις εντολές εκτέλεσης και απέλασης» , είπε στον περιφερειακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NDR ο δικηγόρος.

Μετά από μια μακρά διαδικασία, το δικαστήριο αποφάσισε τον Φεβρουάριο ότι η ηλικιωμένη θα ήταν ικανή να εμφανιστεί στο δικαστήριο, παρά την προχωρημένη ηλικία της.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου του Ιτζέχοε ανακοίνωσε πως η κατηγορούμενη «τράπηκε σε φυγή», προσθέτοντας ότι έχει εκδοθεί και ένταλμα σύλληψης για τη φυγάδα.

«Η ηλικιωμένη έφυγε από τον τόπο κατοικίας της σήμερα το πρωί, παίρνοντας ταξί» , δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Frederike Milhoffer.

Ο δικηγόρος της, Wolf Molkentin, ήταν παρών στο δικαστήριο, αλλά δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ο προεδρεύων δικαστής ζήτησε «λίγη υπομονή» καθώς η έναρξη της δίκης την Πέμπτη φάνηκε να είναι αμφίβολη.

Είναι η μόνη γυναίκα που δικάζεται στη Γερμανία για εμπλοκή με τους Ναζί, εδώ και δεκαετίες. Η δίκη της θα ακολουθούσε αυτήν ενός 100χρονου πρώην ναζιστή φρουρού του στρατοπέδου στο Sachsenhausen, κοντά στο Βερολίνο, που ολοκληρώθηκε πριν από μία εβδομάδα. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε η Γερμανία υποβάλλει σε δίκη τόσο πολλούς ηλικιωμένους, πρώην συνεργάτες των Ναζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχολεία κλείνουν κάθε χρόνο την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές υποχρεώσεις μετά την Κυριακή του Θωμά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ο Πανελλαδικός Τελικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay. Ο Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας  – Social...