Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφασίζει αν οι «Γκρίζοι Λύκοι» θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση

Νέο «πονοκέφαλο» δημιουργεί στην Άγκυρα το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν οι ΗΠΑ την τουρκική ακραία εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε μια εκ των τροπολογιών του νόμου National Defense Authorization Act (NDAA), που απαιτεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ετοιμάσει έκθεση για την υπερεθνικιστική οργάνωση, προκειμένου ν’ αποφασιστεί αν θα μπει στη «μαύρη» λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, που κατέθεσε η ομογενής βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στη ΝεβάδαΝτίνα Τάιτους, ζητείται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μελετήσει «τις δραστηριότητες της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (Ülkü Ocakları) που έχουν αναληφθεί κατά των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης».

maxresdefault-7

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο «μέτωπο» ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει το γεγονός «θλιβερό και ανησυχητικό», να ζητάει από τις ΗΠΑ: «Να ασχοληθούν με τις πραγματικές τρομοκρατικές οργανώσεις που δεν καταπολεμούν, όπως το PKK, το FETO κλπ» και καλώντας την: «να σταματήσει τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης των Τούρκων πολιτών που ζουν εκεί».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, έχει ως εξής:

«Με θλίψη αντιμετωπίστηκε το κείμενο του νόμου για την Εθνική Άμυνα 2022 των ΗΠΑ, που εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει την ετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιας αναφοράς σχετικά με το αν η οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, είναι ή όχι μία τρομοκρατική οργάνωση.

Παρόλο που το τελικό κείμενο του νόμου δεν έχει αποκαλυφθεί και δεν έχει εγκριθεί, το γεγονός ότι ένα τέτοιο αίτημα που εμπεριέχει αβάσιμες κατηγορίες και δεν ταιριάζει στην βαθιά ριζωμένη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ, έγινε αποδεκτό από μία πτέρυγα του αμερικανικού Κογκρέσου, είναι άκρως θλιβερό και ανησυχητικό.

Το τελευταίο αυτό δείγμα προσπαθειών των aντιτουρκικών λόμπι πού κάποιοι κύκλοι αγκαλιάζουν πρώτα στην Ευρώπη και τώρα στις ΗΠΑ, βλάπτει πρώτα από όλα τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Όλες οι χώρες που είναι ειλικρινείς στον αντιτρομοκρατικό αγώνα με πρώτες την σύμμαχο μας Αμερική, αντί να ενισχύουν τέτοιους εικονικούς και κακόβουλους ισχυρισμούς, πρέπει να δώσουν αποφασιστικό αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και οι PKK/PYD/YPG και FETO. Τέτοιου είδους μονόπλευρες προσεγγίσεις απέναντι στους ομογενείς μας που ζουν αρμονικά στις χώρες που βρίσκονται, είναι απαράδεκτες.

16

Προσδοκία μας είναι ότι αυτό το απερίσκεπτο αίτημα δεν θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του νόμου που θα εγκριθεί από το Κογκρέσο και να αποφευχθεί κάθε είδους προσπάθεια που περιορίζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία έκφρασης της τουρκικής κοινότητας στις ΗΠΑ».

Η Γερουσία των ΗΠΑ θα εξετάσει την έκδοσή της για το NDAA τον επόμενο μήνα και εφόσον η τροπολογία υιοθετηθεί, το νομοσχέδιο θα πάει στο γραφείο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Η απόφαση σχετικά με το αν οι Γκρίζοι Λύκοι πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης θα γίνει σύμφωνα με την έκθεση, η οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί εντός 180 ημερών, όπως απαιτεί η τροπολογία. Εάν ο υπουργός Εξωτερικών καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν πληρούν την προϋπόθεση για να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατική οργάνωση, η τροπολογία ζητά από το Τμήμα να αναφέρει λεπτομερώς το σκεπτικό.

Ποιοι είναι οι Γκρίζοι Λύκοι

Οι Γκρίζοι Λύκοι (Ülkü Ocakları) αποτελούν ανεπίσημα τη νεολαία του Τουρκικού Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) και αποτελεί τον κύριο παρακρατικό βραχίονα όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Τουρκία.

Η οργάνωση πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ανέπτυξε δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Τουρκίας. Μέλη της, την χαρακτηρίζουν ως μια αντιιμπεριαλιστική οργάνωση, η οποία αριθμεί περίπου 700 συνδικάτα, ομάδες αποστράτων, συνταξιούχων και «σωματεία μαρτύρων». Πρόκειται για οργανώσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τους γονείς και τα αδέλφια Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Κούρδους.

Η ιδεολογία της οργάνωσης βασικά είναι ο παντουρκισμός, η ιδέα δηλαδή για την ένωση και κοινή δράση όλων των τουρκικών φυλών και τη συμβίωσή τους σε μια νέα Τουρκική Αυτοκρατορία. Η οργάνωση έχει οργανώσει συλλαλητήρια κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και επιθέσεις εναντίον Κούρδων στην Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. Μέλος των Γκρίζων Λύκων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που το 1981 επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Μέλη των Γκρίζων Λύκων συμμετείχαν στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996. Τον Νοέμβριο του 2020 η οργάνωση τέθηκε εκτός νόμου στη Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και...