Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ρουάντα: Ένοχος για τρομοκρατία κρίθηκε ο «ήρωας» που έσωσε κόσμο από τη γενοκτονία

Ο άνδρας, ο οποίος είχε παρουσιαστεί (και) στον κινηματογράφο ως ήρωας που έσωσε ανθρώπους κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα, καταδικάστηκε ως τρομοκράτης από δικαστήριο της αφρικανικής χώρας.

Ο Paul Rusesabagina καταδικάστηκε ως υποστηρικτής μιας ομάδας ανταρτών, η οποία εκτέλεσε πολίτες σε επιθέσεις που διεξήγαγε το 2018.

Η οικογένεια του άνδρα υποστηρίζει ότι ο ίδιος μεταφέρθηκε με το ζόρι και παράνομα στη Ρουάντα, καθώς και ότι δεν υπεβλήθη σε μια δίκαιη δίκη. Η μετατροπή του Rusesabagina από «ήρωα» σε εχθρό του κράτους σημειώθηκε σε μια περίοδο, κατά την οποία η κριτική που ο ίδιος ασκούσε στην κυβέρνηση της χώρας του γινόταν ολοένα κι εντονότερη.

Ο Paul Rusesabagina είχε αναδειχθεί σε επιφανή μορφή της κοινωνίας της Ρουάντα κυρίως μέσω της ταινίας «Hotel Rwanda» (2004), η οποία είχε μάλιστα προταθεί για Όσκαρ. Στο συγκεκριμένο έργο, ο  Rusesabagina παρουσιαζόταν ως ένας διευθυντής ξενοδοχείου, ο οποίος είχε καταφέρει να παράσχει καταφύγιο σε παραπάνω από 1.000 ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο κατά τα γεγονότα του 1994, οπότε περισσότεροι από 800.000 πολίτες της Ρουάντα, κυρίως από τη φυλή Τούτσι, είχαν σφαγιασθεί από ομοεθνείς τους.

Εξαιτίας της δημοτικότητας της ταινίας, αλλά και του ίδιου του Rusesabagina, δημοσιότητα πήραν με τον καιρό και οι πολιτικές του θέσεις, με τον ίδιο να αποτελεί επικριτή της κυβέρνησης μετά τη γενοκτονία και του Προέδρου της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε.

Ζώντας μακριά από την Ρουάντα τα τελευταία χρόνια, ο  Rusesabagina πραγματοποιούσε περιοδείες στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, πραγματοποιώντας διαλέξεις σε πανεπιστήμια των χωρών αυτών. Ο  Rusesabagina συνελήφθη τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διάρκεια πτήσης που ο ίδιος πίστευε ότι θα τον μετέφερε από το Μπουρούντι στο Ντουμπάι, αλλά τελικά προσγειώθηκε στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

Οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν αφορούσαν τους δεσμούς του με το μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης της Ρουάντα (FLN), το οποίο είχε αναλάβει το 2018 την ευθύνη για τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 9 ανθρώπους. Ο ίδιος ο Rusesabagina είχε εμφανιστεί λίγο καιρό πριν σε ένα βίντεο που είχε κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου, στο οποίο δήλωνε την υποστήριξή του στο FLN, το οποίο θεωρούσε «κλειδί» για την επίτευξη σημαντικών αλλαγών στη Ρουάντα. Λίγο μετά τη σύλληψή του, ο  Rusesabagina είχε αρνηθεί την συμμετοχή του σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια.

Ο 67χρονος απουσίασε από το μεγαλύτερο μέρος της δίκης, η κατάληξη της οποίας τον θέλει ένοχο. Ο Rusesabagina είχε πάψει να εμφανίζεται στο δικαστήριο από τον Μάρτιο και λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η δίκη του δεν ήταν δίκαιη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ερευνητική ομάδα...

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...