13/04/2021

Στο στόχαστρο ο Ερντογάν από την Ακσενέρ για την προστασία των γυναικών: Εμείς αποφασίζουμε όχι εσύ

Επίθεση κατά του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του Καλού Κόμματος με αφορμή την απόφαση αποχώρησης από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών.

«Οι γυναίκες θα αποφασίσουν για την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όχι εσύ» τόνισε η Ακσενέρ. Η τακτική της σκληρής ρητορικής όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως θα υιοθετηθεί από ολόκληρη την Αντιπολίτευση της χώρας, η οποία βασίζεται εξάλλου και στα στοιχεία των σχετικών δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης αναφορικά με την απόφαση Ερντογάν για αποχώρηση.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων φαίνεται να αποδοκιμάζει την αποχώρηση από την σύμβαση με το 52,3% να δηλώνει κατά αυτής και μόλις το 26,7% να είναι υπέρ.

ΟΗΕ κατά Τουρκίας: Επιστρέψτε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Την ανατροπή της απόφασης της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ζήτησε παράλληλα και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που εκφράζει παράλληλα ανησυχία για την κράτηση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών με πρόσχημα κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποσύρεται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθώς, όπως υποστήριξε, η εγχώρια νομοθεσία και όχι εξωτερικές ρυθμίσεις θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών.

«Συνεχίζει να γίνεται επίκληση αόριστων κατηγοριών σχετικών με τρομοκρατία για να στοχοποιήσουν και να φιμώσουν πρόσωπα
που θεωρούνται επικριτές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λιζ Θρόσελ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.