ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Επιστήμονες ανακάλυψαν το πιθανώς βορειότερο νησί στον πλανήτη μας

Μια ομάδα ερευνητών από τη Δανία ανακάλυψε…κατά λάθος το πιθανώς βορειότερο νησί του πλανήτη μας, στα ανοιχτά της Γροιλανδίας.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης νόμιζαν, αρχικά, ότι είχαν φθάσει στο Ουντάγκ, ένα νησί που είχε ανακαλυφθεί το 1978 από μια άλλη ερευνητική ομάδα της Δανίας. Οι σύγχρονοι ερευνητές θέλησαν να επισκεφθούν το Ουντάγκ, με στόχο τη συλλογή δειγμάτων προς ανάλυση. Αντ’ αυτού, βρέθηκαν αναπάντεχα σε ένα άλλο, ακόμη πιο απομακρυσμένο νησάκι.

«Ήμασταν πεπεισμένοι πως βρισκόμασταν στο Ουντάγκ, γνωστό μέχρι τότε ως το βορειότερο νησί του κόσμου», λέει ο αρχηγός της αποστολής, Μόρτεν Ρας. «Όταν ωστόσο ανέβασα φωτογραφίες από το νησί στο διαδίκτυο, συνοδευμένες από τις συντεταγμένες του νησιού, πολλοί Αμερικανοί “κυνηγοί νησιών” αντέδρασαν σαν τρελοί, λέγοντάς μας πως δεν μπορεί να είναι αλήθεια». Οι «κυνηγοί νησιών» είναι ερασιτέχνες εξερευνητές, χόμπι των οποίων είναι η αναζήτηση και καταγραφή άγνωστων νήσων.

Το νέο νησάκι που ανακαλύφθηκε βρίσκεται περίπου 777 μέτρα βόρεια του Ουντάγκ, το οποίο με τη σειρά του εντοπίζεται βόρεια του Ακρωτηρίου Μόρις Τζέσαπ, δηλαδή του βορειότερου σημείου της Γροιλανδίας και ενός από τα βορειότερα μέρη του πλανήτη μας.

Το νεοανακαλυφθέν νησί έχει έκταση περίπου 180 τ.μ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 3-4 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε μεγάλο ποσοστό του, το νησί αποτελείται από πάγο, ωστόσο οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι αποτελεί «προϊόν» της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός ότι το έδαφος του νησιού φαίνεται να αποτελείται, επίσης σε μεγάλο βαθμό και από υλικά όπως η λάσπη από άργιλο και τα χαλίκια, ωθεί τους επιστήμονες στην υπόθεση πως σχηματίστηκε μετά από κάποια καταιγίδα που ανάδευσε τον βυθό και «συνεργάστηκε» με τα κύματα για τη δημιουργία του.

Οι ερευνητές δε γνωρίζουν για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσει να υπάρχει το νησί, αλλά υπολογίζουν πως δεν θα είναι πολύς. «Θα μπορούσε να εξαφανιστεί εξαιτίας μιας άλλης ισχυρής καταιγίδας», λέει ο Ρας. Ως τότε, οι επιστήμονες έχουν προτείνει για το νησί το όνομα «Qeqertaq Avannarleq», που στα γροιλανδικά σημαίνει, όπως θα περίμενε κανείς, «το βορειότερο νησί»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με τον Φατίχ Τερίμ να αποτελεί παρελθόν, ο πρώην βοηθός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης, επιστρέφει στο Κορωπί για να σώσει… ότι σώζεται από...

ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία φαίνεται πως είναι η άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, στη μέση του δρόμου στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, το...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η χορτοφαγική διατροφή, vegetarian και vegan προσφέρει πολλά οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

To Sustainable Island Mobility Plan (SIMP) αποτελεί την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία της ομάδας του CIVINET Greece-Cyprus πριν ακόμα ιδρυθεί το ίδιο το δίκτυο με την μορφή...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version