23/09/2021

Βίντεο: Ταλιμπάν «κόβει» βόλτες με εγκαταλελειμμένο αμερικανικό ελικόπτερο- Δεν μπορεί να το απογειώσει

Ένα ακόμη κωμικοτραγικό βίντεο κάνει την εμφάνισή του στα διεθνή μέσα, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Στο βίντεο, μαχητής των Ταλιμπάν πιλοτάρει ένα εγκαταλελειμμένο μαχητικό ελικόπτερο τύπου Blackhawk, κάνοντας πρώτα μερικούς γύρους στον αεροδιάδρομο προτού επιχειρήσει να το απογειώσει. Όπως όλα δείχνουν, ο μαχητής δεν κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να πραγματοποιήσει την απογείωση, συνεχίζοντας τις βόλτες επί εδάφους, μπροστά στα μάτια έτερων μαχητών.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν αποτελεί το μοναδικό που έχει περιέλθει πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν. Αναφορές θέλουν τους Ταλιμπάν να κατέχουν πλέον στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας σχεδόν 18 δις δολαρίων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται εγκαταλελειμμένα τεθωρακισμένα οχήματα (περίπου 20.000), ελικόπτερα, drones, ρουκέτες και περίπου 200.000 πυροβόλα όπλα. Όσον αφορά τα ελικόπτερα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ φοβούνται πως περίπου 150 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και 45 τσόπερ τύπου Blackhawk, βρίσκονται πλέον στην διάθεση των Ταλιμπάν.

Τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα οχήματα και όπλα αποτελούν δωρεές των ΗΠΑ στον στρατό του Αφγανιστάν. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, ανάμεσα στα έτη 2003-2016, οι ΗΠΑ προμήθευσαν τον αφγανικό στρατό με 208 εναέρια μέσα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα ελικόπτερα Blackhawk, όπως αυτό που εικονίζεται στο βίντεο, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τελευταίες αφίξεις εξοπλισμού στο Αφγανιστάν. Αρκετά Blackhawk έφθασαν στη χώρα μόλις τον περασμένο μήνα, με το καθένα από αυτά να εκτιμάται πως κοστίζει περίπου 21 εκατ. δολάρια.