Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Πληροφορίες για τουλάχιστον 13 νεκρούς

Έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει o Guardian.

Ο γραμματέας του Πενταγώνου τόνισε στο Twitter ότι δεν είναι γνωστό σε πρώτη φάση για τον αριθμό των θυμάτων στο αεροδρόμιο.

Tρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως «πιθανότατα πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας». Η επίθεση φαίνεται να έλαβε χώρα στον «παράδρομο» του κυρίου δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι», όπου εκατοντάδες πολίτες περιμένανε στην ουρά ώστε να εγκριθούν για εκκένωση. Ο Αφγανός ρεπόρτερ Μπιλάλ Σαρβαρί κάνει λόγο για 2 επιτιθέμενους, έναν βομβιστή αυτοκτονίας και έναν οπλίτη, ο οποίος φέρεται να άνοιξε πυρ λίγο μετά την έκρηξη:

Η έκρηξη σημειώθηκε σε κέντρο ελέγχου έξω από το αεροδρόμιο, που παλαιότερα βρισκόταν ο βρετανικός στρατός, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «πολλούς τραυματίες». Εικόνες που κυκλοφορούν δείχνουν έναν άνδρα, πιθανότατα αφγανικής καταγωγής, να έχει τραυματιστεί σοβαρά. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πριν λίγο πως, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως υπάρχουν νεκροί, ο αριθμός των οποίων παραμένει μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτος.

Το αφγανικό κανάλι ToloNews αναφέρει πως έχει παράλληλα ξεκινήσει η μεταφορά τραυματιών σε τοπικό νοσοκομείο.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι υπάρχουν θύματα από την έκρηξη και ότι παραμένουν ασαφείς λεπτομέρειες για τον αριθμό τους ή τις εθνικότητές τους. Ο αξιωματούχος είπε ότι σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες, υπάρχουν και Αμερικανοί στρατιώτες μεταξύ των τραυματιών από την έκρηξη. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εργάζεται κατεπειγόντως για να διαπιστώσει τι συνέβη στην Καμπούλ και τον αντίκτυπο αυτού του γεγονότος στις συνεχιζόμενες προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν.

Πηγή που επικαλείται η βρετανική Guardian αναφέρει πως δεν υπήρξαν τραυματίες μεταξύ των Γερμανών στρατιωτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Η επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από μεριάς του γερμανικού στρατού μόλις ολοκληρώθηκε.

Ο Γάλλος πρέσβης στο Αφγανιστάν, Νταβίντ Μαρτινόν, προειδοποιεί για μια πιθανή δεύτερη έκρηξη και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να απομακρυνθούν από το αεροδρόμιο. Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μόλις (17:32 μμ) έκανε λόγο για μια δεύτερη έκρηξη, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από αλλού.

Παράλληλα, δύο νέες εκρήξεις φαίνεται να σημειώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Baron της Καμπούλ.

Οι πρώτες εικόνες από την έκρηξη στο αεροδρόμιο:

Υπήρχαν φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν όσους προσπαθούν να μεταβούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να απομακρυνθούν από την περιοχή, ενώ η Μ. Βρετανία, η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία κάνουν λόγο για μια πιθανή «τρομοκρατική απειλή».

Οι προειδοποιήσεις και οι οδηγίες των κυβερνήσεων των τεσσάρων χωρών προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στο Αφγανιστάν ήταν συγκεκριμένες. «Όσοι βρίσκεστε στην πύλη Άμπεϊ, στην Ανατολική ή τη Βόρεια πύλη του αεροδρομίου πρέπει να φύγετε αμέσως», έλεγε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες, επικαλούμενη «απειλές για την ασφάλεια» τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβούλευσε τους πολίτες να πλησιάζουν το αεροδρόμιο, μόνον αν έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ώστε να το κάνουν.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει η διαρκής και έντονη απειλή μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Μην ταξιδεύετε προς το αεροδρόμιο “Χαμίντ Καρζάι” της Καμπούλ. Εάν βρισκόσαστε ήδη στην περιοχή, μεταβείτε προς μια άλλη, πιο ασφαλή και περιμένετε περαιτέρω οδηγίες. Εάν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλο τρόπο, να το κάνετε άμεσα».

Νωρίτερα, ο Υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, είχε δηλώσει πως οι Αφγανοί που θέλουν να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο «είναι καλύτερο να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα, παρά να περιμένουν τη βοήθεια της RAF». Σε μια ενημέρωση προς τους βουλευτές, ο Γουάλας τόνισε ότι μένουν λίγες κενές θέσεις στα βρετανικά διασωστικά αεροσκάφη, τα οποία έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής από το Αφγανιστάν περισσότερους από 11.000 ανθρώπους. Πηγές μέσα από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εξήγησαν πως οι ανησυχίες αφορούν, πιο συγκεκριμένα, μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση εκ μέρους του Isis-K, μιας ομάδας σχετιζόμενης με το Ισλαμικό Κράτος.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εξέδωσαν πανομοιότυπες ανακοινώσεις προς τους πολίτες τους, σύμφωνα με τις οποίες «Το “παράθυρο” για την απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν κλείνει με μεγάλη ταχύτητα και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλους όσους επιθυμούν να εκκενώσουν».

Το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, ότι η χώρα δεν θα δεχτεί άλλες αιτήσεις επανεγκατάστασης Αφγανών πολιτών στα εδάφη της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη πως περίπου 1.500 Αμερικανοί βρίσκονται εν αναμονή της εκκένωσής τους από το Αφγανιστάν. Την Πέμπτη, οι ρυθμοί εκκένωσης πολιτών από το αεροδρόμιο εντάθηκαν, σε αντίθεση με την Τετάρτη, όπου σημειώθηκε μια κάποια αναχαίτιση.

Ο Μπλίνκεν τόνισε πως οι Ταλιμπάν έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για την ασφαλή εκκένωση Αμερικανών, Αφγανών που «βρίσκονται σε κίνδυνο» και άλλων αλλοδαπών πολιτών, ακόμη και με το πέρας της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την εκκένωση των αμερικανικών στρατευμάτων, που είχε συμφωνηθεί αρχικά μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και των Ταλιμπάν.

Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν διατείνονται δημόσια πως δεν θα επιτρέψουν μια παράταση της προθεσμίας, ο Μπλίνκεν σχολίασε ότι «[Οι Ταλιμπάν] έχουν ευθύνη και πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους, παρέχοντας ασφάλεια σε όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα».

Εντωμεταξύ, σύμμαχοι των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν όπως το Βέλγιο, η Τσεχία και η Πολωνία έχουν ολοκληρώσει τις δικές τους επιχειρήσεις εκκένωσης, ενώ άλλες συμμαχικές δυνάμεις εντατικοποιούν τους ρυθμούς των δικών τους επιχειρήσεων.

Ο Κλεμάν Μπον, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε πρόσφατα πως είναι «πιθανό» η Γαλλία να έχει ολοκληρώσει τις δικές τις επιχειρήσεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σχολίασε μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο: «Μας ήταν πάντοτε ξεκάθαρο ότι ολόκληρη η επιχείρηση εξαρτάται από την στάση του στρατιωτικά ισχυρότερου μέλους της συμμαχίας: των ΗΠΑ. Η Γερμανία θα συνεχίσει τη δική της επιχείρηση εκκένωσης, για όσο αυτό θα είναι δυνατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...