Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Financial Times: Εκρηξη δασικών πυρκαγιών σε όλη τη Μεσόγειο- 1.100 μέχρι τις αρχές Αυγούστου…

“Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών” αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, καθώς εστιάζουν στις δασικές πυρκαγιές της φετινής θερινής περιόδου που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε όλες τις χώρες του Νότου.

Στο άρθρο με τίτλο “Wildfires surge during searing Mediterranean heat”, η εφημερίδα τονίζει ότι μέχρι τις αρχές Αυγούστου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών δασικών πυρκαγιών, είχε καταγράψει 1.100 πυρκαγιές, αριθμός που είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τον μέσο όρο. Δηλαδή φέτος, μέχρι προ τινος είχαμε 300 περισσότερες πυρκαγιές από τον ετήσιο μέσο όρο.

Στο παρακάτω γράφημα, η μπλε γραμμή δείχνει τον μέσο όρο των πυρκαγιών για το διάστημα ανάμεσα στο 2008 και το 2020. Οι φωτιές ήταν λίγο περισσότερες από 900. Με την κόκκινη γραμμή φαίνεται ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος που ήδη ξεπερνούν τις 1200. Τα στοιχεία αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη αλλά το φαινόμενο αφορά κυρίως τις χώρες του Μεσογείου.

Financial Times: Εκρηξη δασικών πυρκαγιών σε όλη τη Μεσόγειο- 1.100 μέχρι τις αρχές Αυγούστου…
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φαινομένου παρατηρήθηκε στις μεσογειακές χώρες όπως στην Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα αλλά και στον Λίβανο, ενώ φέτος οι φωτιές είχαν πολύ μεγαλύτερη ένταση καθώς προηγήθηκαν και κύματα καύσωνα.

Το άρθρο συνοδεύεται από χάρτη δυναμικής απεικόνισης πυρκαγιών στην Ευρώπη-Μέση Ανατολή-βόρεια Αφρική, καθώς και με γραφήματα, που απεικονίζουν την αυξημένη συχνότητα δασικών πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η συχνότητα και ο αριθμός των πυρκαγιών στη Μεσόγειο, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές. Μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν και στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία αλλά και στην νότια Ρωσία. Ο χάρτης δεν δείχνει τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...