Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ακτιβιστής κατά του καθεστώτος Λουκασένκο βρέθηκε νεκρός σε δασάκι της Ουκρανίας

Ο Βιτάλι Σίσοβ, Λευκορώσος ακτιβιστής κατά του Λουκασένκο και επικεφαλής ΜΚΟ που βοηθούσε Λευκορώσους που διέφευγαν στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός, όντας αγνοούμενος από τη Δευτέρα.

Η σύντροφος του Σίσοβ είχε καταγγείλει την εξαφάνισή του, όταν εκείνος δεν επέστρεψε από ένα δασάκι, όπου είχε πάει για τρέξιμο και δεν ανταποκρινόταν σε όποιον τον καλούσε στο κινητό του. Η αστυνομία του Κιέβου, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα ο Σίσοβ, τον βρήκε σε άλσος της ουκρανικής πρωτεύουσας, νεκρό και κρεμασμένο από ένα δέντρο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνά τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του άνδρα, ακολουθώντας όλα τα στοιχεία και πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής δολοφονίας του «που παρουσιάστηκε εσκεμμένα ως αυτοκτονία». Φίλοι και συνάδελφοι του Σίσοβ έχουν ανοιχτά υποστηρίξει πως αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ο Σίσοβ ήταν επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Το σπίτι των Λευκορώσων στην Ουκρανία», μέσω της οποίας βοηθούσε φυγάδες Λευκορώσους- όπως ο ίδιος- να καταφύγουν στην Ουκρανία και σε κάποιες περιπτώσεις να μετακινηθούν προς την Πολωνία ή τη Λιθουανία. Μετά τον θάνατό του, η οργάνωσή του εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστήριξε, επίσης, πως ο Σίσοβ έπεσε πιθανότητα θύμα δολοφονίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο θάνατός του πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σχεδιασμένης επιχείρησης εξόντωσης ενός Λευκορώσου που ήταν επικίνδυνος για το καθεστώς», έλεγε η ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την αλήθεια γύρω από τον θάνατο του Βιτάλι».

Μια άλλη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Viasna, σχολίασε μέσω της εφαρμογής «Telegram» ότι ο Σίσοβ είχε παραπονεθεί πρόσφατα για το γεγονός ότι κάποιοι «άγνωστοι» τον ακολουθούσαν όταν έβγαινε για τρέξιμο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την δική του ΜΚΟ. Η οργάνωση του Σίσοβ αποκάλυψε πως τα μέλη της είχαν δεχθεί αρκετές φορές απειλές για μια πιθανή απαγωγή ή δολοφονία τους.

Ο Σίσοβ είχε και ο ίδιος διαφύγει από τη Λευκορωσία ένα χρόνο πριν, μετά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν έπειτα από την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στην Προεδρία της χώρας. Οι κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο, ως γνωστόν, φυλακίστηκαν ή έφυγαν από την χώρα, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν. Ο Σίσοβ είχε διοργανώσει ο ίδιος πολλές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο, συμπεριλαμβανομένης μιας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην 31η επέτειο της λευκορωσικής ανεξαρτησίας από την Σοβιετική Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...