Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ακτιβιστής κατά του καθεστώτος Λουκασένκο βρέθηκε νεκρός σε δασάκι της Ουκρανίας

Ο Βιτάλι Σίσοβ, Λευκορώσος ακτιβιστής κατά του Λουκασένκο και επικεφαλής ΜΚΟ που βοηθούσε Λευκορώσους που διέφευγαν στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός, όντας αγνοούμενος από τη Δευτέρα.

Η σύντροφος του Σίσοβ είχε καταγγείλει την εξαφάνισή του, όταν εκείνος δεν επέστρεψε από ένα δασάκι, όπου είχε πάει για τρέξιμο και δεν ανταποκρινόταν σε όποιον τον καλούσε στο κινητό του. Η αστυνομία του Κιέβου, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα ο Σίσοβ, τον βρήκε σε άλσος της ουκρανικής πρωτεύουσας, νεκρό και κρεμασμένο από ένα δέντρο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνά τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του άνδρα, ακολουθώντας όλα τα στοιχεία και πως θα εξετάσει κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής δολοφονίας του «που παρουσιάστηκε εσκεμμένα ως αυτοκτονία». Φίλοι και συνάδελφοι του Σίσοβ έχουν ανοιχτά υποστηρίξει πως αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.

Ο Σίσοβ ήταν επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Το σπίτι των Λευκορώσων στην Ουκρανία», μέσω της οποίας βοηθούσε φυγάδες Λευκορώσους- όπως ο ίδιος- να καταφύγουν στην Ουκρανία και σε κάποιες περιπτώσεις να μετακινηθούν προς την Πολωνία ή τη Λιθουανία. Μετά τον θάνατό του, η οργάνωσή του εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστήριξε, επίσης, πως ο Σίσοβ έπεσε πιθανότητα θύμα δολοφονίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο θάνατός του πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σχεδιασμένης επιχείρησης εξόντωσης ενός Λευκορώσου που ήταν επικίνδυνος για το καθεστώς», έλεγε η ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την αλήθεια γύρω από τον θάνατο του Βιτάλι».

Μια άλλη οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Viasna, σχολίασε μέσω της εφαρμογής «Telegram» ότι ο Σίσοβ είχε παραπονεθεί πρόσφατα για το γεγονός ότι κάποιοι «άγνωστοι» τον ακολουθούσαν όταν έβγαινε για τρέξιμο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την δική του ΜΚΟ. Η οργάνωση του Σίσοβ αποκάλυψε πως τα μέλη της είχαν δεχθεί αρκετές φορές απειλές για μια πιθανή απαγωγή ή δολοφονία τους.

Ο Σίσοβ είχε και ο ίδιος διαφύγει από τη Λευκορωσία ένα χρόνο πριν, μετά τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν έπειτα από την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στην Προεδρία της χώρας. Οι κύριοι πολιτικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο, ως γνωστόν, φυλακίστηκαν ή έφυγαν από την χώρα, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν. Ο Σίσοβ είχε διοργανώσει ο ίδιος πολλές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο, συμπεριλαμβανομένης μιας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στην 31η επέτειο της λευκορωσικής ανεξαρτησίας από την Σοβιετική Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης 28/09 στη Βόρεια Εύβοια. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του...

ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας με το πρώτο φως της ημέρας, στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου,...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εμπειρογνώμονες από έθνη της Αφρικής -και όχι μόνο- ξεκίνησαν μια μελέτη για την κλιματική μετανάστευση σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς ένας ομιλητής προειδοποίησε ότι...