Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

WhatsApp: Καταγγελίες για υπερβολική πίεση στους χρήστες να δεχτούν τη νέα πολιτική απορρήτου

Την έντονη αντίδραση εκ μέρους 8 ενώσεων καταναλωτών προκαλεί ο τρόπος με τον οποίον το WhatsApp πιέζει το κοινό να αποδεχτεί αμέσως τη νέα πολιτική του ως προς το σεβασμό του απορρήτου. Οι εν λόγω ενώσεις κατέθεσαν επίσημη διαμαρτυρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στους 8 φορείς από όλη την Ευρώπη προστέθηκε και η ελληνική ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) από κοινού με 8 από τα μέλη της καταγγέλλει στην Κομισιόν το WhatsApp για υπερβολικά επιθετική καμπάνια υπέρ της αποδοχής της τροποποιημένης πολιτικής του ως προς τα απόρρητα δεδομένα. Η BEUC υποστηρίζει ότι το WhatsApp παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των καταναλωτών, πιέζοντας με αθέμιτο τρόπο τους χρήστες, παρόλον ότι το ίδιο το μέσον δεν διευκρινίζει επαρκώς τι ακριβώς συνεπάγονται οι τροποποιήσεις στην πολιτική απορρήτου.

Οι διαμαρτυρίες εστιάζουν στον βομβαρδισμό των χρηστών με αλλεπάλληλα αναδυόμενα μηνύματα, με τα οποία το WhatsApp άσκησε πίεση στο κοινό να συγκατατεθεί στην αναβάθμιση της πολιτικής απορρήτου και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Ωστόσο, εξαιτίας αυτής ακριβώς της υπόθεσης, εκατομμύρια χρήστες αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στο WhatsApp και να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν.

Επιπλέον, υπήρξε έντονη ανησυχία ότι, με τη νέα κατάσταση, τα απόρρητα δεδομένα των χρηστών θα καταστούν προσβάσιμα και θα υφίστανται επεξεργασία από το ίδιο το WhatsApp, προφανώς για εμπορικούς σκοπούς. Επίσης δεν είναι διόλου σαφές το πώς και τι μοιράζεται το WhatsApp με το Facebook, στο οποίο ούτως ή άλλως ανήκει.

Η αναβάθμιση στην πολιτική απορρήτου του WhatsApp είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 8 Φεβρουαρίου 2021. Όμως, οι έντονες αντιδράσεις και η μαζική αποχώρηση των χρηστών, ανάγκασε το WhatsApp να αναβάλει την επιβολή του νέου πλαισίου για τις 15 Μαΐου.

Εκ μέρους του WhatsApp δηλώνεται ότι οι διαμαρτυρίες των καταναλωτικών ενώσεων προκύπτουν από «ελλιπή κατανόηση» του τι ακριβώς επιφέρει η νέα πολιτική απορρήτου. Και ότι το WhatsApp «θα δεχόταν με χαρά να εξηγήσει την αναβάθμιση στην BEUC και να αποσαφηνίσει τι σημαίνει αυτή για τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...