Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Έξαρση του κορονοϊού στους νέους αλλά χωρίς πρόβλημα τα νοσοκομεία — Ελαφρά συμπτώματα

Οι ειδικοί επιδημιολόγοι χαρακτηρίζουν ως ένα «διαφορετικό κύμα» το πέμπτο κύμα της πανδημίας που τις τελευταίες δύο εβδομάδες πλήττει την Ισπανία.

 

Η παραδοξότητά του έγκειται στο γεγονός ότι ναι μεν ο γενικός δείκτης κρουσμάτων αυξάνεται τις τελευταίες 14 ημέρες όμως στα νοσοκομεία δεν παρατηρείται μεταβολή στις Μ.Ε.Θ. όπως συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν σημαίνει ούτε βαριά περιστατικά ούτε και αναγκαστική νοσηλεία σε ΜΕΘ. Οι μολυσμένοι με κορονοϊό που είναι κυρίως νέοι έχουν ελαφρά συμπτώματα.

Από 90 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού πριν από δύο εβδομάδες, ο γενικός δείκτης εκτοξεύεται και φθάνει σήμερα τα 277 ανά 100.000 πληθυσμού. Ο δείκτης επταημέρου από 40 κρούσματα φθάνει σήμερα τα 131 /100.000 πληθυσμού. Όμως στις ηλικίες κάτω των 30 ετών ο δείκτης εκτοξεύεται στα 911 κρούσματα.

Ως αυτή την ώρα 20 εκατομμύρια Ισπανοί έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις (43,3%) ενώ 27 εκατ. έχουν λάβει την πρώτη δόση (57,5%). Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 45 εκατομμύρια δόσεις. Και σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, ο στόχος στην πορεία εμβολιασμών εκπληρώνεται, όπως ακριβώς είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι λόγοι αυτής της μεταβολής των τελευταίων εβδομάδων στις ηλικίες κάτω των 30 ετών οφείλεται στην υψηλή κοινωνικοποίηση των νέων που συμπίπτει με το τέλος του ακαδημαϊκού έτους και μετά από ενάμισυ χρόνο περιορισμών, αλλά και το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι πλήρως εμβολιασμένες. Επίσης αναφέρουν ότι η νυχτερινή διασκέδαση και ο συνωστισμός των νέων χωρίς προφυλάξεις είναι λόγοι αρκετοί για την εκτόξευση των κρουσμάτων.

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, ένα σε κάθε εκατό άτομα ηλικίας από 10-30 ετών θα χρειαστεί νοσηλεία αν μολυνθεί από κορονοιό, ένα άτομο ανά 2.000 θα χρειαστεί να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ και ένα άτομο ανά 15.000 θα πεθάνει από Covid-19.

Για τους ανωτέρω λόγους γίνονται πολλές προσπάθειες επίσπευσης των εμβολιασμών στις νεαρές ηλικίες στις περιοχές όπου αυτό δεν συμβαίνει ήδη. Επίσης, σε 7 από τις 17 Αυτονομίες λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα στην νυχτερινή διασκέδαση είτε απαγορεύοντας την νυχτερινή λειτουργία μπαρ και ντισκοτέκ είτε επιβάλλοντας όρους λειτουργίας με πολύ αυστηρούς όρους. 

Υπενθυμίζεται ότι τα νυχτερινά κέντρα παρέμεναν κλειστά από τον Οκτώβριο του 2020 και μόλις πριν από ένα μήνα ξεκίνησε και πάλι η λειτουργία τους. Σήμερα και με αφορμή το πέμπτο κύμα οι επιχειρηματίες βλέπουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν ή να περιορίζεται η λειτουργία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...