Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιερουσαλήμ: Στο «φως» αίθουσα συμποσίων άνω των 2.000 ετών

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι παρουσίασαν μια πολυτελή υπόγεια αίθουσα που ανάγεται στην περίοδο του δεύτερου Ναού, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, την οποία χρησιμοποιούσε πριν από πάνω από 2.000 χρόνια η ελίτ της εποχής.

Η αίθουσα, τμήματα της οποίας είχαν ήδη παρουσιαστεί από την Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων (ΑΙΑ), περιλαμβάνει μια περίτεχνη κρήνη. Πιθανότατα την χρησιμοποιούσαν οι τοπικοί άρχοντες για συμπόσια και για άλλες συναθροίσεις, ή για την υποδοχή ξένων ηγετών.

 

«Είναι ένα πραγματικά μαγευτικό κτίσμα, ένα από τα εντυπωσιακότερα δημόσια κτήρια που χρονολογούνται από την περίοδο του δεύτερου Ναού», εξήγησε η αρχαιολόγος Σλόμιτ Βέξλερ-Μπντολάχ.

Ο δεύτερος Ναός των Εβραίων κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. Το Τείχος των Δακρύων είναι ότι έχει απομείνει από έναν τοίχο υποστήριξης του κτηρίου. Από πάνω εκτείνεται το Όρος του Ναού, ο ιερότερος χώρος για τους Εβραίους και τρίτος πιο ιερός για τους μουσουλμάνους, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα. Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.

Την εποχή του Ναού, η αίθουσα των συμποσίων ήταν χωρισμένη σε πολλά τμήματα και είχαν σκαφτεί «πολύ εντυπωσιακά, τελετουργικά λουτρά» στον χώρο, όπως είπε η Βέξλερ-Μπντολάχ. Είναι ωστόσο δύσκολο ακόμη να χρονολογηθεί με ακρίβεια το κτίσμα και να εξακριβωθεί ποιον σκοπό εξυπηρετούσε, εξήγησε.

Με βάση τις ανασκαφές, ο χώρος δεν χρησιμοποιείτο πλέον κατά τον 7ο αιώνα, όταν ξεκίνησε η μουσουλμανική περίοδος της πόλης. Την εποχή εκείνη οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ ζούσαν ήδη στο επίπεδο του δρόμου, λίγα μέτρα πάνω από την υπόγεια αίθουσα.

Η αίθουσα αποτελεί τμήμα των υπόγειων στοών που εκτείνονται δίπλα στο Τείχος των Δακρύων. Το 1996, όταν άνοιξαν για το κοινό αυτές οι στοές, σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστίνιων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι. Οι Παλαιστίνιοι φοβούνταν ότι οι στοές θα απειλούσαν τα θεμέλια του γειτονικού συγκροτήματος του τεμένους Αλ Άκσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...