Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στη Λιθουανία με συναγερμό για αναχαίτιση ρωσικού αεροσκάφους

Ένα απρόοπτο με αναχαίτιση αεροσκάφους από μαχητικά σημειώθηκε στη σημερινή (8/7) συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και του Λιθουανού προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα σε μια λιθουανική αεροπορική βάση.

Η συνέντευξη τύπου διεκόπη απότομα, όταν οι πιλότοι ισπανικών μαχητικών αεροσκαφών έτρεξαν να απογειώσουν τα μαχητικά για να απαντήσουν στην απογείωση ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου.

Η συνέντευξη Τύπου που μεταδιδόταν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην αεροπορική βάση Σιαουλιάι, με τα πόντιουμ που μιλούσαν οι δύο ηγέτες να έχουν στηθεί μπροστά από τη μύτη ενός στρατιωτικού αεροσκάφους, διακόπηκε τρία λεπτά μετά την έναρξή της, καθώς οι πιλότοι άρχισαν να τρέχουν προς τα αεροσκάφη και να πηδούν μέσα.

Ο Ναουσέντα συνέχισε για λίγο να μιλά, μέχρι που ο ίδιος και ο Σάντσεθ οδηγήθηκαν στην άκρη. Τα πόντιουμ και οι σημαίες απομακρύνθηκαν και εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης που ήταν παρόντες διασκορπίστηκαν για να ανοίξουν το δρόμο για την απογείωση των αεροσκαφών.

Ισπανικά μαχητικά, που σταθμεύουν στη Λιθουανία σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ για περιπολία του εναέριου χώρου της Βαλτικής, απογειώθηκαν στις 11:55 ώρα Ελλάδας μετά από αναφορές ότι ένα μαχητικό είχε απογειωθεί από την ρωσική περιφέρεια του Καλίνινγκραντ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του λιθουανικού στρατού.

Δείτε το βίντεο:

Μετά την απογείωση συνεχίστηκε η συνέντευξη τύπου

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι τα Eurofighters ταυτοποίησαν δύο ρωσικά αεροσκάφη SU-24 που κατευθύνονταν προς τα βορειοανατολικά, τα οποία δεν είχαν υποβάλει σχέδιο πτήσης.

Μετά την απογείωση, η συνέντευξη Τύπου συνεχίστηκε και ο Σάντσεθ ευχαρίστησε τους πιλότους «για τη σκληρή δουλειά που κάνουν για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Λιθουανίας όπως μόλις είδαμε».

Ο Σάντσεθ και ο Ναουσέντα δεν κινδύνευσαν, τόνισε ο εκπρόσωπος της λιθουανικής προεδρίας.

«Αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της αποστολής εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ, η οποία λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια για να κρατά τους ουρανούς μας ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.

Επτά ισπανικά μαχητικά Eurofighter σταθμεύουν από τις 30 Απριλίου στην αεροπορική βάση Σιαουλιάι συμμετέχοντας στην αποστολή εναέριας αστυνόμευσης της Βαλτικής, η οποία περιλαμβάνει επίσης τέσσερα ιταλικά αεροσκάφη F-35 στην αεροπορική βάση Αμάρι της Εσθονίας.

Η αποστολή για την εναέρια αστυνόμευση της Βαλτικής ακολουθεί τακτικά ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από διεθνή χωρικά ύδατα πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και του θύλακα του Καλίνινγκραντ. Τα ρωσικά μαχητικά πετούν συχνά χωρίς να υποβάλουν σχέδιο πτήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...