Ομάδα χάκερ ζητά 70 εκατ. δολάρια σε Bitcoin ως λύτρα για να «απελευθερώσει» τους φακέλους εκατοντάδων πελατών των εταιρειών που στοχοποίησε.
Η ομάδα REvil ισχυρίζεται πως το κακόβουλο λογισμικό, με το οποίο αρχικά επιτέθηκε στους υπολογιστές της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Kaseya, έχει πλήξει «περισσότερα από 1.000.000 συστήματα». Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο, πέραν της Kaseya, επιβεβαιωμένη επίθεση έχουν δεχθεί 500 σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Coop στη Σουηδία και 11 σχολεία της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και 2 ακόμη τεχνολογικές εταιρείες στην Ολλανδία.
Την Παρασκευή, η εταιρεία κυβερνασφάλειας «Huntress Labs» έκανε λόγο για 200 εταιρείες και οργανισμούς που στοχοποιήθηκαν επιτυχώς από τους χάκερ. Το πρώτο «θύμα» της επίθεσης, η Kaseya, ανακοίνωσε πως λιγότεροι από 40 πελάτες της επηρεάστηκαν από την επίθεση. Καθώς, ωστόσο, οι πελάτες της εταιρείας συχνά παρέχουν τις δικές τους τεχνολογικές υπηρεσίες σε τρίτους, το πρόβλημα ενδέχεται να έχει διασπαρεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από την έως τώρα επιβεβαιωμένη.
Παρόλο που η ομάδα χάκερ «REvil» είναι γνωστή εδώ και καιρό στον κόσμο του κυβερνοεγκλήματος, το εύρος και η πολυπλοκότητα του τελευταίου της εγχειρήματος είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, «άνευ προηγουμένου». Κάτι που εξέπληξε, επίσης, τους ειδικούς είναι η απαίτηση πληρωμής των λύτρων σε Bitcoin, καθώς το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι σχετικά εύκολα εντοπίσιμο.
Οι χάκερ- όπως και η ομάδα REvil, στο παρελθόν- τείνουν να προτιμούν πιο δύσκολα εντοπίσιμα κρυπτονομίσματα όπως το Monero. Σύμφωνα με τις αναλύσεις ορισμένων ειδικών, η «στροφή» στο Bitcoin μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσό των 70 εκατομμυρίων, που ζητάει τώρα η REvil, είναι αρκετά υψηλό ώστε να αποκτηθεί μέσω του Monero, που υπόκειται, για την ώρα, σε περισσότερους πρακτικούς και ρυθμιστικούς περιορισμούς.