Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη «Δέλτα» απειλεί την Ευρώπη με νέο κύμα

Κορονοϊός: Η πρόοδος των τελευταίων μηνών στη μάχη κατά της πανδημίας κορονοϊού στην Ευρώπη κινδυνεύει να εξανεμιστεί, καθώς κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη «Δέλτα» και οι ειδικοί προειδοποιούν πως το τέταρτο πανδημικό κύμα στη «γηραιά ήπειρο» είναι ήδη εδώ.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως, αν δεν εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι πολίτες, το φθινόπωρο δεν θα απέχει από το προηγούμενο. Η μετάλλαξη, που εντοπίστηκε αρχικώς στην Ινδία και είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες επικρατούσες, προελαύνει στη Βρετανία και τείνει να κυριαρχήσει στην Πορτογαλία, όπου η Λισαβόνα παίρνει ήδη μέτρα.

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και δηλώνουν διατεθειμένες να λάβουν άμεση δράση ώστε να ανακόψουν την εξάπλωση προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
Μια ματιά στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα ξεκίνησε ο χειμώνας, αρκεί για να καταλάβει κανείς πως η προσπάθεια περιορισμού του ιού δεν έχει τελειώσει.

Τα εμβόλια που χορηγούνται στη Δύση εμφανίζονται επαρκώς αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 80 χώρες σε όλον τον κόσμο, ωστόσο προκαλείται ικανοποιητική ανοσία μόνο όταν έχουν ολοκληρωθεί οι δύο δόσεις του εμβολιασμού. Το Ισραήλ, με εμβολιαστική κάλυψη στο 55% του πληθυσμού του, ετοιμάζεται να ισχυροποιήσει τη σύσταση για τον εμβολιασμό των εφήβων 12-15 ετών μετά από αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία. Αρχικώς, το συντονιστικό όργανο εμβολιασμών είχε προτρέψει τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, όμως πλέον η διαδικασία αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα λόγω της έξαρσης του στελέχους «Δέλτα», που αύξησε το ποσοστό θετικότητας από 0,1% σε 0,6% σε λίγες ημέρες.

Στην Πορτογαλία, η εξάπλωση της παραλλαγής έχει εντοπιστεί κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Λισαβόνας, όπου κατεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από το 60% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας. Η έξαρση οδήγησε σε επιβολή επιπλέον περιορισμών, καθώς απαγορεύτηκαν οι «μη ουσιώδεις» μετακινήσεις από και προς την πόλη. Το βλέμμα των επιστημόνων και των αξιωματούχων είναι στραμμένο στη Βρετανία, που αποτέλεσε το «επίκεντρο» εξάπλωσης της μετάλλαξης στην Ευρώπη και αφορά πλέον το 98% των νέων περιστατικών.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αναστολή της προγραμματισμένης άρσης των μέτρων, κατά ένα μήνα, με στόχο κυρίως να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, καθώς τα σκευάσματα αποτελούν το «κλειδί» για την αποτροπή ενός νέου σφοδρού πανδημικού κύματος. Ο σύμβουλος της κυβέρνησης για την πανδημία, ο Βρετανός καθηγητής Ανταμ Φιν, επισήμανε πάντως πως προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και όχι των εφήβων. Η ανησυχητική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στη Βρετανία οδήγησε το Βέλγιο στην απόφαση να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε Βρετανούς τουρίστες.
Ο ιολόγος Μπρουνό Λινά δήλωσε στους «Financial Times» πως καθοριστικός παράγοντας για τη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι ο πλήρης εμβολιασμός του πληθυσμού.

Η ανυπομονησία για επαναφορά στην «κανονικότητα» είναι έκδηλη. Στη Βρετανία, το «πειραματικό» τριήμερο κατασκηνωτικό φεστιβάλ στο Ντόνινγκτον Παρκ φιλοξένησε περίπου 10.000 μουσικόφιλους στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πιλοτικής επανέναρξης λειτουργίας των συναυλιακών χώρων. Οι παρευρισκόμενοι του φεστιβάλ «Download» δεν φορούσαν μάσκα και δεν κρατούσαν αποστάσεις, ωστόσο έπρεπε να προσκομίσουν αρνητικό τεστ PCR. Η πιθανή εξάπλωση του ιού υπό αυτές τις συνθήκες μένει να διερευνηθεί.

ΜΕΤΡΑ

Ανησυχία στη Νότια Αφρική

Η ανησυχία μεγαλώνει στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, που μπήκαν στο χειμώνα. Σε ορισμένες το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του. Στη Νότια Αφρική, όπου η κυβέρνηση απέτυχε να προωθήσει αποτελεσματικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να εξασφαλίσει άμεσα εμβόλια, τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν διαφαίνεται τάση αποκλιμάκωσης.

Η χώρα των 60 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα πανδημίας, με λιγοστές αντοχές στο κατακερματισμένο σύστημα περίθαλψης, ακέφαλο το υπουργείο Υγείας λόγω σκανδάλων διαφθοράς και χωρίς επαρκή ποσοστό εμβολιασθέντων. Μέχρι στιγμής 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νότια Αφρική και ο πρόεδρος Σιρίλ Ραμαφούζα επέβαλε κάποιους περιορισμούς (μετακινήσεις, κατανάλωση αλκοόλ, συνωστισμός), ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά στην εξάπλωση του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG), η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη και την κατεργασία πρώτων υλών...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 επιστρέφει πιο δυναμική από κάθε άλλη χρονιά και υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις των δύο τροχών. Η κορυφαία έκθεση-θεσμός για...