Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός – ΕΕ: Είπε «όχι» σε 100 εκατ. πρόσθετες δόσεις του Johnson & Johnson

Να μην κάνει χρήση της επιλογής για την πρόσθετη αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100 εκατ. δόσεις- αν τις παραγγείλει τελικά – σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει την επιδείνωση της εμπιστοσύνης της ΕΕ στο μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρχικά θεωρήθηκε «κρίσιμο» για την επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, όμως, κατέστη εφεδρική επιλογή, λόγω προβλημάτων στην ασφάλεια και στον εφοδιασμό του.

Στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ δεν αξιοποίησε τον όρο να παραγγείλει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, ανέφεραν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συμβάσεων με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Βάσει της σύμβασης που είχε υπογραφεί, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις και είχε την επιλογή να αγοράσει άλλα 200 εκατομμύρια, σε δύο ξεχωριστές παραγγελίες.

Η προθεσμία για τις υπόλοιπες 100 εκατομμύρια δόσεις λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί η επιλογή από την Ένωση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Τα προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων, από πλευράς Johnson & Johnson ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ. Ως μέρος της αρχικής παραγγελίας, η J&J δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις
στην Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποστείλει περίπου 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ίδιες πηγές αναφέρουν, πάντως, πως η ΕΕ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να παραγγείλει τις επιπλέον δόσεις της Johnson & Johnson- βάσει της δεύτερης ρήτρας – για να τις δωρίσει σε φτωχότερες χώρες. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί, μέχρι στιγμής, να δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του χρόνου. Κάποιες από τις επιπλέον δόσεις- αν γίνει τελικά η παραγγελία- μπορεί να προσφερθούν στο πρόγραμμα COVAX, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Σημειώνεται πως το COVAX, είναι ένα πρόγραμμα εμβολίων, υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει μέχρι στιγμής προσφέρει περίπου 80 εκατομμύρια δόσεις σε σχεδόν 130 χώρες, καλύπτοντας πληθυσμό δισεκατομμυρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...