Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Β. Κορέα: Μετά τα τζιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τα βάζει με τις νοτιοκορεάτικες ταινίες και την ξενόφερτη αργκό

Μετά τον πόλεμο στα…στενά τζιν, η Βόρεια Κορέα απαγορεύει την αργκό και την παρακολούθηση ή διανομή ξένων ειδήσεων και ταινιών.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι συλλαμβάνονται για την παρακολούθηση υλικού που προέρχεται από την Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ θα έρχονται αντιμέτωποι με έως και 15 χρόνια φυλάκισης, ενώ όσοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες αντίστοιχου υλικού θα τιμωρούνται ως και με θάνατο.

Σε επιστολή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης,  ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τα μέλη της κρατικής οργάνωσης νεολαίας να «πατάξουν την δυσάρεστη, ατομικιστική και αντισοσιαλιστική συμπεριφορά» των συνομηλίκων τους.

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας επισήμανε ότι θέλει να βάλει ένα τέλος στη χρήση ξένης αργκό και στην υιοθέτηση ξενόφερτων κουρεμάτων και ρούχων, τα οποία περιέγραψε ως «επικίνδυνα δηλητήρια».

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Daily NK» της Νοτίου Κορέας, η οποία διατηρεί συνδέσμους με τη Βόρειο Κορέα, αναφέρει ένα πρόσφατο περιστατικό, κατά το οποίο μια ομάδα εφήβων εστάλη σε αναμορφωτήριο, για τον λόγο ότι τα μέλη της ήταν κουρεμένα σε στυλ που θύμιζε Νοτιοκορεάτες ποπ σταρ και επειδή φορούσαν τζιν με ψηλά ρεβέρ.

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» που αντιμετωπίζει, ωστόσο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι η πολιτισμική επιρροή που ασκούν στους πολίτες οι ξένες ταινίες, οι οποίες, αν και παράνομες, κυκλοφορούν στη Β. Κορέα κατά κόρον.

Ήδη το 2002, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Β. Κορέας είχε πραγματοποιήσει επιδρομή στις εγκαταστάσεις πανεπιστημίου, απ’ όπου είχε κατασχέσει 20.000 dvd με ανεπιθύμητο περιεχόμενο- εν πολλοίς, σαπουνόπερες από τη γειτονική χώρα.

Ένας Βορειοκορεάτης αποστάτης, ονόματι Κιμ Γκέουμ- Χιοκ, αποκάλυψε στο BBC πως ήταν μόλις 16 χρονών, όταν συνελήφθη το 2009 για το γεγονός ότι είχε δωρίσει σε φίλο του μερικά DVD με βιντεοκλίπ νοτιοκορεάτικης μουσικής, τα οποία ο πατέρας του Γκέουμ-Χιοκ είχε εισαγάγει παράνομα από την Κίνα.

Ο Γκέουμ- Χιοκ ανέφερε ότι έτυχε μεταχείρισης που κανονικά προορίζεται για ενήλικες κρατούμενους. Οι φρουροί που τον συνέλαβαν, τον μετέφεραν σε ένα μυστικό δωμάτιο ανάκρισης, όπου τον ανέκριναν επί 4 ημέρες με μπουνιές και κλωτσιές, χωρίς να τον αφήσουν να κοιμηθεί.

«Ήθελαν να μάθουν πώς απέκτησα τα βίντεο και πόσος κόσμος τα είχε δει», θυμάται ο νεαρός άνδρας, ο οποίος πλέον μένει μόνιμα στην Σεούλ. «Προφανώς και δεν μπορούσα να τους πω ότι τα είχε φέρει ο πατέρας μου. Ισχυριζόμουν ότι δεν ξέρω τίποτα και τους παρακαλούσα να με αφήσουν. Νόμιζα ότι είχε έρθει το τέλος μου».

Τελικά, ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος μόνον αφότου ο πατέρας του, ο οποίος ανήκει στην ελίτ της Βορείου Κορέας, δωροδόκησε τους φρουρούς που κρατούσαν τον γιο του- κάτι, που, σύμφωνα με τον Γκέουμ-Χιοκ, δεν θα είναι δυνατό μετά την θέσπιση του νέου, αυστηρότερου νόμου.

Σήμερα, οι παράνομες ταινίες κυκλοφορούν κυρίως από χέρι σε χέρι, σε στικάκια USB που προστατεύονται από κωδικούς πρόσβασης. Σε πολλά από αυτά, αρκεί κανείς να πληκτρολογήσει 3 φορές τον λάθος κωδικό για να αποκλειστεί πλήρως από την θέαση του υλικού. Άλλα στικάκια μάλιστα επιτρέπουν την προβολή του περιεχομένου τους, μόνο αφότου τα συνδέσει κανείς σε έναν συγκεκριμένο υπολογιστή.

Παρά τα μέτρα προστασίας εκ μέρους των θεατών, ο αυξημένος αριθμός τους συνεπάγεται και περισσότερες συλλήψεις. Οι συλληφθέντες συνήθως μεταφέρονται σε στρατόπεδα εργασίας, όπου αναγκάζονται να παραμείνουν για έως και 3 χρόνια (παλαιότερα, η ποινή είχε διάρκεια μόνο ενός έτους).  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 50% όσων βρίσκονται σε στρατόπεδα εργασίας αυτή την στιγμή έχουν συλληφθεί γιατί κατείχαν νοτιοκορεάτικες ταινίες.

Το φαινόμενο, ωστόσο, συνεχίζεται, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Β. Κορέα. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της Daily NK,  Λι Σανγκ Γιόνγκ, η θέσπιση του νέου, ακόμη αυστηρότερου νόμου έχει σκοπό να καταπνίξει κάθε όνειρο ή ελπίδα της νεολαίας για την αναζήτηση μιας πιο άνετης ζωής στον Νότο. «Το καθεστώς συμπέρανε πως η εισαγωγή ξένων επιρροών θα μπορούσε, την δεδομένη στιγμή, να ενισχύσει ένα κίνημα αντίστασης», σχολίασε ο Νοτιοκορεάτης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...