Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Δοκιμαστικές πτήσεις για τα πρώτα αυτόνομα αεροπλάνα

Η αμερικανική νεοσύστατη εταιρεία Merlin Labs που δραστηριοποιείται στον τομέα της αυτόνομης τεχνολογίας πτήσεων για αεροσκάφη «σταθερής πτέρυγας», μόλις ανακοίνωσε την συνεργασία με την Dynamic Aviation (D.A.), η οποία διοικεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό στόλο των αεροσκαφών King Air. Η Merlin Labs, με έδρα τη Βοστώνη, το Ντένβερ και το Λος Άντζελες, θα αυτοματοποιήσει 55 King Air αεροσκάφη της D.A. και έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις.

Το Αμερικανικό start-up ανακοίνωσε επίσης ότι συγκέντρωσε συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την Google Ventures και την First Round Capital.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πραγματικά αυτόνομο ψηφιακό πιλότο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Merlin Labs, Ματ Τζορτζ στον ιστότοπο «The Verge». Αυτός ο πιλότος θα μπορεί να χειριστεί ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά και να μειώσει το πλήρωμα σε ένα μεγαλύτερο αεροπλάνο.

Η Merlin Labs δεν πιστεύει στην απομακρυσμένη πλοήγηση και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της αυτονομίας θα πρέπει να την έχει το αεροσκάφος. Η συντριπτική πλειονότητα των λειτουργιών, από την επικοινωνία με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας έως την πλοήγηση, θα ελέγχονται από το αυτόνομο λογισμικό που έχει αναπτύξει η εταιρεία.

Η τεχνολογία που επιτρέπει στα αεροσκάφη της Merlin να πετούν χωρίς πιλότο είναι πολύ απλή, λέει ο Τζορτζ. «Ο λόγος που η αυτονομία είναι πολύ πιο εύκολη στον αέρα, είναι ότι έχετε πλήρη εικόνα- τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες- για την κίνηση στον ουρανό με τη βοήθεια του επίγειου ραντάρ», είπε. Τα αεροσκάφη του χρησιμοποιούν το σύστημα ραντάρ του δικτύου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για να σχεδιάσουν μια ασφαλή πορεία, ενώ οι ψηφιακοί αναμεταδότες που απαιτούνται ως μέρος του συστήματος NextGen της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, βοηθούν τα αεροπλάνα να εντοπίσουν άλλα αεροσκάφη στον ουρανό.

Η αυτόνομη πτήση δεν είναι τόσο απίθανη όσο ακούγεται καθώς τα αεροπλάνα διαθέτουν τεχνολογία αυτόματου πιλότου. Οι πιλότοι μεγάλων εμπορικών αεροσκαφών, για παράδειγμα, συνήθως χειρίζονται την απογείωση και στη συνέχεια αφήνουν το λογισμικό να αναλάβει την πτήση και την προσγείωση.

Ωστόσο ο αυτοματισμός γίνεται επίσης όλο και πιο προβληματικός στον χώρο της αεροπορίας. Το 2016, ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Μεταφορών δημοσίευσε μια έκθεση όπου κατηγορούσε την FAA ότι δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι οι πιλότοι θα λαμβάνουν επαρκή εκπαίδευση για τις χειροκίνητες πτήσεις. Στην πραγματικότητα, οι εμπορικοί πιλότοι βασίζονται τόσο πολύ στο αυτοματοποιημένο σύστημα που δεν έχουν τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, ανέφερε η έκθεση.

Αυτό το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με τη συντριβή δύο αεροσκαφών Boeing 737 Max το 2018 και το 2019. Το 2019, Αμερικανοί πιλότοι είχαν αναφέρει ότι δεν είχαν εκπαιδευθεί επαρκώς στα νέα συστήματα για λόγους εξοικονόμησης οικονομικών πόρων. Για αυτό και ο Τζορτζ πιστεύει ότι η πλήρης αυτονομία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα συστήματα θα είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες στον αυτόνομο χώρο πτήσης, όπως η Xwing ή η Reliable Robotics, η Merlin δεν επιδιώκει να λειτουργήσει και ως αερομεταφορέας εμπορικού φορτίου, καθώς αυτό απαιτεί και την απόκτηση πιστοποιητικού από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA). Ωστόσο η Merlin συνεργάζεται με την υπηρεσία για την πιστοποίηση της τεχνολογίας της. Η νεοσύστατη εταιρεία είπε ότι έχει συγκροτήσει μια «έμπειρη ομάδα πιστοποίησης» και η πλειονότητα των χαρακτηριστικών του συστήματος είναι ήδη έτοιμη για πιστοποίηση.

«Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια. Συνεργαζόμαστε με μερικούς από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες ασφάλειας στον κόσμο για την ανάπτυξη του αυτόνομου συστήματος», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ο Τζορτζ έχει εμπειρία στον κόσμο των μεταφορών, έχοντας διευθύνει μια εταιρεία λεωφορείων κατ’ απαίτηση για αρκετά χρόνια. Η εταιρεία έκλεισε το 2017 αφού απέτυχε να συνάψει μια σημαντική συμφωνία με μια εταιρεία αυτοκινήτων. Ωστόσο, η συνεργασία του με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, ώθησε τον Τζορτζ να σκεφτεί το θέμα της αυτονομίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχολεία κλείνουν κάθε χρόνο την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές υποχρεώσεις μετά την Κυριακή του Θωμά...