Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Perseverance: Οι πρώτοι ήχοι από τον πλανήτη Άρη που κατέγραψε το ρόβερ της NASA προβληματίζουν τους ειδικούς

Η πρώτη ηχογράφηση που έστειλε το ρόβερ της NASA, Perseverance, στη γη, περιλαμβάνει ήχους που προβληματίζουν τους επιστήμονες.

Στην ηχογράφηση, συνολικής διάρκειας 16 λεπτών, κυριαρχούν οι ήχοι των έξι μεταλλικών τροχών του ρόβερ, που παράγονται καθώς αυτό κινείται πάνω στο έδαφος του Άρη.

Για τους…γήινους οδηγούς, ακόμα και αυτοί οι ήχοι θα αποτελούσαν πηγή ανησυχίας, λόγω της μεγάλης έντασής τους.

Όπως λέει και ο Ντέιβ Γκρούελ, ένας από τους μηχανικούς που ανέπτυξαν και χειρίζονται εξ αποστάσεως το ρόβερ: «Εάν, οδηγώντας το αμάξι μου στη γη, άκουγα τέτοιους θορύβους, θα πάρκαρα και θα φώναζα γερανό».

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το πού έλαβε χώρα η ηχογράφηση και τις ακουστικές συνθήκες του πλανήτη Άρη, ο ήχος που κάνουν οι ρόδες του Perseverance θεωρείται φυσιολογικός.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ένας άλλος, οξύς ήχος, ο οποίος ακούγεται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ηχογράφησης.

Ο ήχος αυτός θυμίζει γρατζούνισμα, και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή του προέλευση.

Το ρόβερ Perseverance προσγειώθηκε στον Άρη με επιτυχία, στις 18 Φεβρουαρίου.

Στόχος του είναι να «χτενίσει» μεγάλη έκταση του πλανήτη και να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων που θα αποσταλούν στη γη για μελέτη, ώστε να γίνει, μεταξύ άλλων, έρευνα σχετικά με την ύπαρξη ζωής στον Άρη.

Παρόλο που βρίσκεται μόλις ένα μήνα στον πλανήτη, το όχημα έχει ήδη καταγράψει αξιοσημείωτες επιτυχίες, όπως η αποστολή βίντεο και έγχρωμων εικόνων από την προσεδάφισή του, η ανακάλυψη νερού, παγιδευμένου στον φλοιό του Άρη, και τώρα η πρώτη ηχογράφηση που έγινε ποτέ σε αυτό το περιβάλλον.

Το ρόβερ φέρει 2 μικρόφωνα, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να καταγράψουν ήχο εξαιρετικής ποιότητας.

Ο ήχος αυτός θα μπορέσει να βοηθήσει στην ανάλυση των δειγμάτων εδάφους που συλλέγει το ρόβερ, καθώς καταγράφει, μεταξύ άλλων, τους ήχους που κάνουν τα λέιζερ του ρόβερ όταν προσκρούουν στα πετρώματα, αποκαλύπτοντας πληροφορίες σχετικά με την σκληρότητά τους κ.ά.

Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλιστα, οι ηχογραφήσεις μπορεί να μας επιφυλάσσουν και άλλες αποκαλύψεις σχετικά με τον Κόκκινο πλανήτη, αφού ήδη παρέχουν νέα δεδομένα που αποτελούν γρίφο για τους επιστήμονες…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και την Ελένη Μουστάκη έδωσε ο Στέφανο Σαρτίνι. Ο γνωστός Ιταλός σκηνοθέτης μίλησε, μεταξύ άλλων, και για...