Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Πάνω από 50.000 σεισμοί καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων- Οι φόβοι για ηφαιστειακή έκρηξη

Μ’ έναν…κατακλυσμό από σεισμούς έχει έρθει αντιμέτωπη η Ισλανδία τον τελευταίο καιρό, καθώς σε διάστημα 3 εβδομάδων έχουν καταγραφεί περί τα 50.000 περιστατικά σεισμικής δραστηριότητας.

Εκατοντάδες από τους σεισμούς υπήρξαν αρκετά δυνατοί, ώστε να γίνουν αισθητοί από τους κατοίκους.

Οι ειδικοί κρίνουν πως η αυξημένη αυτή σεισμική δραστηριότητα αποτελεί προάγγελο κάποιας ηφαιστειακής έκρηξης, πράγμα διόλου απίθανο, εάν λάβει κανείς υπόψη το πόσο ηφαιστειογενής είναι η Ισλανδία, η οποία φιλοξενεί 130 ηφαίστεια, πολλά από αυτά ενεργά.

Μέσα σε μόλις ένα βράδυ, στη χώρα σημειώθηκαν 1.200 σεισμοί, ενώ 100-200 σεισμοί εβδομαδιαίως έχουν γίνει κανόνας, όσον αφορά τις 3 τελευταίες εβδομάδες.

Πολλοί από τους σεισμούς ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ, πράγμα που καθιστά το φαινόμενο ακόμη πιο ασυνήθιστο καθώς οι σεισμοί δεν ήταν ποτέ σπάνιοι στην Ισλανδία, αλλά σίγουρα ήταν, κατά μέσο όρο, μικρότερης έντασης.

Η εντονότερη σεισμική δραστηριότητα σημειώνεται σε περιοχή μόλις 32 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της χώρας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σημειωθεί ποτέ- τουλάχιστον εδώ και χιλιάδες χρόνια- κάποια ηφαιστειακή έκρηξη και οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα αγχωμένη μπροστά σε μια τέτοια προοπτική.

Η περιοχή είναι καλυμμένη από λάβα, η οποία βρίσκεται εκεί επί σειράς αιώνων, ενώ αυτή τη στιγμή, το ενεργό μάγμα «βράζει» σε βάθος μόλις 1 χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της γης.

Στους δρόμους της περιοχής έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρήγματα, και σε πολλά σημεία βγαίνουν ατμοί που προϊδεάζουν γι’ αυτό που θα επακολουθήσει.

Αν ελπίζουν σε κάτι οι ειδικοί, αυτό είναι μια έγκαιρη προειδοποίηση της φύσης πριν από την έκρηξη, που φαίνεται παραπάνω από πιθανό να συμβεί.

Καθώς η προειδοποίηση αυτή μπορεί να λάβει χώρα μόλις λίγα λεπτά πριν το μοιραίο συμβάν, όλοι οι κάτοικοι του Ρέικιαβικ και των γύρω περιοχών βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...