17/04/2021

Μητσοτάκης για Πράσινο Διαβατήριο Εμβολιασμού: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά με την πρότασή μας

Στην υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έγκριση του «πράσινου» ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού προχωρά και επισήμως η Κομισιόν, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν να παρουσιάζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών.

«Η Ευρώπη προχωρά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού βρίσκεται σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Αυτή είναι μια απόφαση που θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία των πολιτών και θα συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν», αναφέρει σε tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρόταση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, μαζί με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ούτως ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορέσουν και πάλι να απολαύσουν ένα από τα βασικότερα δικαιώματά τους, αυτό της ελεύθερης κυκλοφορίας τους εντός της ΕΕ, η οποία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών λόγω της πανδημίας.

Το πιστοποιητικό αυτό δεν θα υποχρεώνει τους Ευρωπαίους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά θα καθιερώσει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής τους κατάστασης. Θα αναφέρει εάν κάποιος πολίτης έχει εμβολιαστεί κατά του ιού ή όχι, εάν έχει υποβληθεί σε αρνητικό μοριακό τεστ ή αν έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό. Θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα, ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.

Ωστόσο το βασικό ερώτημα, δηλαδή εάν τα κράτη – μέλη συμφωνήσουν να εγκρίνουν αυτόν τον κανονισμό μέχρι την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου είναι δύσκολο να απαντηθεί, αν και στόχος είναι να έχουν προμηθευτεί οι εμβολιασμένοι τουρίστες τα πιστοποιητικά τους μέχρι το καλοκαίρι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.