Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Βρέθηκαν νέα αποσπάσματα των Χειρογράφων της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνικά

Τα χειρόγραφα χρονολογούνται στον 2 μ.Χ. αιώνα και οι ερευνητές κάνουν λόγο για τα πρώτα αποσπάσματα που έρχονται στο φως μετά από 60 περίπου χρόνια.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανεύρεση των τμημάτων μιας περγαμηνής στην Έρημο της Ιουδαίας, η οποία έγινε στα πλαίσια μιας πολυετούς έρευνας στις σπηλιές της περιοχής.

Τα χειρόγραφα της Μαύρης Θάλασσας αποτελούν τα παλαιότερα κείμενα που σώζονται μέχρι και σήμερα στα εβραϊκά, ηλικίας 2.000 ετών.

Τα αποσπάσματα που βρέθηκαν τώρα, ωστόσο, είναι γραμμένα στα ελληνικά, με το όνομα του Θεού να αποτελεί την μοναδική λέξη που αναγράφεται στα εβραϊκά.

Μια πρώτη μελέτη των χειρογράφων δείχνει πως αποτελούν αποσπάσματα ελληνικών μεταφράσεων των βιβλίων του προφήτη Ναούμ και του προφήτη Ζαχαρία.

Τα βιβλία αυτά αποτελούν, με την σειρά τους, μέρος του Βιβλίου των Δώδεκα ή Βιβλίου των Μικρών Προφητών (στα αρχαία ελληνικά λεγόμενο και «δωδεκαπρόφητον»), που αποτελεί μέρος του Βιβλικού Κανόνα και υιοθετείται τόσο από την εβραϊκή, όσο και από τη χριστιανική θρησκεία.

Τα αποσπάσματα ανακαλύφθηκαν στην «Σπηλιά του Τρόμου», μια από τις σπηλιές της ερήμου που διερευνώνται συστηματικά από τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.

Η σπηλιά φαίνεται πως αντλεί το όνομά της από το γεγονός ότι είναι γεμάτη από στενά και απόκρημνα φαράγγια, και προσβάσιμη μόνο μέσω της προσεκτικής καταρρίχησης στο εσωτερικό της.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μάλλον δύσβατο μέρος, η «Σπηλιά του Τρόμου» αποτελεί από το 2017 επίκεντρο της έρευνας των ειδικών- μαζί με άλλες σπηλιές της περιοχής- λόγω έντονων φόβων για μια πιθανή κλοπή όσων χειρογράφων τυχόν απέμειναν στο εσωτερικό τους, μετά την μεγάλη ανακάλυψη που έγινε 70 χρόνια πριν από απλούς βοσκούς.

Ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ λέει: «Εδώ και χρόνια, πολλά από τα σημαντικότερα δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχουν ανακαλυφθεί παράνομα και έχουν κρυφτεί ως λάφυρα μέσα στις σπηλιές της Ερήμου της Ιουδαίας, λόγω της απληστίας όσων τα βρήκανε».

«Η ανακάλυψη αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει ως συναγερμός για το κράτος, το οποίο θα πρέπει να φροντίσει ώστε η επιχείρησή μας στις σπηλιές να ολοκληρωθεί. Πρέπει να ανακτήσουμε όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στις σπηλιές, πριν τα βρουν πιθανοί ληστές. Κάποια πράγματα είναι ανεκτίμητης αξίας», συμπληρώνει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...