Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δεν θα ισχύει για όσους έκαναν το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο

«Κόκκινη κάρτα» στα εμβόλια που δεν έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα βγάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ψηφιακό «πράσινο διαβατήριο» που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα προτείνει το ψηφιακό πράσινο πάσο, το οποίο είχε ζητήσει επισήμως ο πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην περιλαμβάνει τους εμβολιασθέντες με το ρωσικό και τα κινεζικά εμβόλια
, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Συνεπώς οι Ούγγροι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό της Sinopharm δεν θα μπορούν να εγγραφούν στο πράσινο πάσο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλο που επί της ουσίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος, καθώς αφορά αποκλειστικά στα κράτη – μέλη της ΕΕ, προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ώστε να συντονίσει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση ούτως ώστε τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ να μπορέσουν να ανοίξουν σταδιακά τα σύνορά τους και να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Τα λεγόμενα «διαβατήρια εμβολιασμών», τα οποία θα συζητηθούν στις 17 Μαρτίου, θα ισχύουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι Επίτροποι Ίλβα Γιόχανσον (Εσωτερικών Υποθέσεων) και Τιερί Μπρετόν (Εσωτερικής Αγοράς ), υπογράμμισαν ότι παρόλο που το «διαβατήριο εμβολιασμού» θα αναφέρει τις λεπτομέρειες των εμβολιασθέντων, η ελεύθερη κυκλοφορία όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο δεν θα απαγορευτεί, καθώς θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως αυτό της υποχρεωτικής καραντίνας και της επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ζητούν μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού», ενώ άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία η οποίες βρίσκονται ήδη σε προεκλογική περίοδο, εκφράζουν επιφυλάξεις.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει λάβει περισσότερες από 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων συνολικά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τον Απρίλιο οι δόσεις θα έχουν διπλασιαστεί.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι συμφώνησε με τις BioNTech / Pfizer να παραλάβει επιπλέον 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους που θα διατεθούν σε περιοχές της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο, όπως στην Νίκαια και τον Μοζέλα της Γαλλίας, στο Τιρόλο της Αυστρίας, το Μπολζάνο στην Ιταλία και ορισμένα μέρη της Βαυαρίας και της Σαξονίας στη Γερμανία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα βρεθεί για 4η φορά στην Ιστιαία στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε απομακρυσμένες...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δίθυρο μοντέλο είναι τώρα ακόμα πιο ελκυστικό, με λεπτομερώς ανανεωμένη σχεδίαση, πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό και προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Η BMW Σειρά 2 Coupe...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στη νέα οικονομική τάξη πραγμάτων των αυτοκινήτων, και ειδικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο πήχης σπάνια ξεκινά από τις 20 χιλιάδες ευρώ. Για την ακρίβεια,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ο παγκόσμιος όγκος εξαγωγικών πωλήσεων της εταιρείας ξεπέρασε τις 220.000 μονάδες, καθιερώνοντας την Omoda ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μάρκα εξατομικευμένων SUV παγκοσμίως. Με παρουσία...