12/04/2021

Μελέτη-σοκ: Τα 2/3 των τροπικών δασών έχουν καταστραφεί ή υποβαθμιστεί

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου τα 2/3 των τροπικών δασών του πλανήτη μας έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Η υλοτόμηση, η ανάπτυξη της γης και η γεωργία ευθύνονται για την εξαφάνιση του 34% των τροπικών δασών του πλανήτη καθώς και για το 30% της υποβάθμισης των δασών που υφίστανται ακόμη, σε κατάσταση που τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές και την μελλοντική, ολοσχερή καταστροφή τους.

Τα δάση που αναφέρονται ως «υποβαθμισμένα» είτε έχουν υποστεί μερική καταστροφή, είτε έχουν αποψιλωθεί και φυτευτεί ξανά με τρόπο που εξυπηρετεί το ανθρώπινο συμφέρον και όχι το τοπικό οικοσύστημα.

Πάνω από το μισό της καταστροφής, από το 2002 και έπειτα, αφορά το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και άλλα τροπικά δάση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Αμερικής.

Η συνολική έκταση που καταστράφηκε μεταξύ 2002 και 2019 είναι μεγαλύτερη από την έκταση μιας χώρας όπως η Γαλλία.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, το 2019 οι απώλειες ισοδυναμούσαν με τις συνολικές απώλειες της προηγούμενης 20ετίας, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε 6 δευτερόλεπτα σημειώνεται η απώλεια μιας δασικής έκτασης ίσης με ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Ακόμη και σήμερα, και μετά από την καταστροφή που υφίστανται, το δάσος του Αμαζονίου και τα γειτονικά τροπικά δάση του Ορινόκο και των Άνδεων αντιστοιχούν στο 73,5% των τροπικών δασών που υπάρχουν στον πλανήτη μας.

Τα δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το τροπικό δάσος της Ινδονησίας, καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση στην κλίμακα της καταστροφής, αφού υφίστανται συστηματικές αποψιλώσεις για την δημιουργία καλλιεργειών φοίνικα στην θέση τους, με στόχο την παραγωγή φοινικέλαιου.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα δάση της κεντρικής Αφρικής, όπου οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώνονται γύρω από τις όχθες του ποταμού του Κονγκό, στις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της παραδοσιακής και της εμπορικής κτηνοτροφίας, αλλά και της υλοτομίας.

Η καταστροφή των δασών σημαίνει την αύξηση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, φαινόμενο που με την σειρά του υπονομεύει την ισορροπία στα εναπομείναντα δάση.

«Πρόκειται για έναν τρομακτικό κύκλο», σχολίασε ένας από τους συντάκτες της μελέτης και δασονόμος, ο Άντερς Κρογκ.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την μη κερδοσκοπική νορβηγική οργάνωση «Rainforest Foundation».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.