Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Πέμπτη (7/1) η Ιαπωνία το Τόκιο και τρεις γειτονικές περιοχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Πολλές άλλες περιοχές χώρας, μεταξύ των οποίων η Οσάκα, στο δυτικό τμήμα, και η Άιτσι, στο κεντρικό της τμήμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το ίδιο μέτρο.

Σχεδόν έξι μήνες πριν από την προβλεπόμενη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, οι οποίοι αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να “παγώσει” ξανά τον ιαπωνικό πληθυσμό, ο οποίος τασσόταν ήδη στην πλειονότητά του υπέρ μιας νέας αναβολής ή της ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

“Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” διότι “υπάρχουν φόβοι ότι η ταχεία εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε όλη τη χώρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων και στην οικονομία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνεδρίαση που είχε με επιτροπή ειδικών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά προς το παρόν την πρωτεύουσα και τρεις γειτονικές της περιοχές και θα ισχύσει από αύριο Παρασκευή και για έναν μήνα. Πολλές άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, μεταξύ των οποίων η Οσάκα, στο δυτικό τμήμα, και η Άιτσι, στο κεντρικό της τμήμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το ίδιο μέτρο.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, όπου ζουν σχεδόν 37 εκατομμύρια κάτοικοι, ήτοι το 30% του ιαπωνικού πληθυσμού, συγκεντρώνει την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά σε εθνικό επίπεδο.

Τα μέτρα της ιαπωνικής κυβέρνησης αφορούν κυρίως τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία καλούνται να σταματήσουν να προσφέρουν αλκοόλ μετά τις 19:00 τοπική ώρα και να κλείνουν στις 20:00. Επίσης συνίσταται στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες εξόδους από το σπίτι τους το βράδυ.

Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να ευνοήσουν την τηλεργασία με στόχο τη μείωση κατά 70% των μετακινήσεων από το σπίτι στη δουλειά.

Τα σχολεία ωστόσο δεν καλούνται να κλείσουν και οι δημόσιες εκδηλώσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται αλλά μόνον στο 50% των δυνατοτήτων υποδοχής και με μέγιστο αριθμό 5.000 θεατών.

Αναφερόμενος στις διαστάσεις της πανδημίας σε όλον τον κόσμο, ο Σούγκα δήλωσε ότι έχει “εμπιστοσύνη στην ικανότητα” των Ιαπώνων να ξεπεράσουν αυτήν “τη δοκιμασία”.

Ωστόσο “είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε για άλλη μια φορά από τον πληθυσμό να τηρήσει περιορισμούς”, πρόσθεσε.

Η ιαπωνική νομοθεσία δεν προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστά τα μέτρα, ακόμη και για την περίπτωση που έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζει μια τροποποίηση του νόμου που θα επιτρέπει την τιμωρία των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται.

Η πανδημία δεν έχει πλήξει την Ιαπωνία τόσο βαριά όπως άλλες χώρες. Στη χώρα αυτή έχουν καταγραφεί επισήμως περίπου 3.700 θάνατοι από τον Ιανουάριο του 2020.

Ωστόσο η χώρα αντιμετωπίζει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα τρίτο κύμα πολύ πιο σημαντικό από τα δύο προηγούμενα της COVID-19. Περίπου 7.500 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 2.447 στο Τόκιο, με τους δύο αυτούς αριθμούς να αποτελούν νέο ρεκόρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...