04/03/2021

Η Νότιος Κορέα κατηγορεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν για το χακάρισμα της Pfizer

Το πρακτορείο ειδήσεων της Νοτίου Κορέας, Yonhap, κατηγόρησε ανοιχτά τον Κιμ Γιονγκ Ουν πως επιστράτευσε χάκερ για την παράνομη απόκτηση πληροφοριών σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer.

Ως πηγή, το πρακτορείο επικαλέστηκε βουλευτές που φέρονται να είχαν ενημερωθεί γύρω από το περιστατικό από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας (NIS).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, οι Βορειοκορεάτες χάκερ απέσπασαν από τους υπολογιστές της Pfizer δεδομένα που είχαν να κάνουν τόσο με το ίδιο το εμβόλιο, όσο και με την θεραπεία των ήδη νοσούντων από κορωνοϊό.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται να συμπληρώσουν την αποκάλυψη της ρωσικής εταιρείας δημιουργίας λογισμικού προστασίας «Kaspersky», η οποία τον Δεκέμβριο έκανε λόγο για διαρροή πληροφοριών μιας μη κατονομασθείσας φαρμακευτικής εταιρείας σε χάκερ από τη Βόρειο Κορέα.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, οι χάκερ είχαν αποκτήσει πρόσβαση και στα δεδομένα ενός Υπουργείου Υγείας, αν και παρέμενε άγνωστη η χώρα στην οποία το εν λόγω Υπουργείο εδράζεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρειος Κορέα στοχοποιείται για τη χρήση χάκινγκ εκ μέρους των μυστικών υπηρεσιών της: Ο ΟΗΕ έχει, μεταξύ άλλων, εκδώσει μια αναφορά που θέλει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χρησιμοποιεί χάκερ για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τέλος, η βορειοκορεάτικη ομάδα χάκερ με το κωδικό όνομα «Lazarus» κρίθηκε πέρσι ένοχη για την παραβίαση δεκάδων τραπεζικών συστημάτων και ATM ανά τον κόσμο, όπως και για την κυβερνοεπίθεση που είχαν δεχτεί το 2014 τα χολυγουντιανά στούντιο της Sony Pictures, οδηγούμενα σε παράλυση που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.