Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Συναγερμός» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πλαστά εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) προειδοποιώντας να είναι σε επιφυλακή έναντι των προσφορών να τους παρέχουν εμβόλια COVID-19. Αυτές οι προσφορές είναι πολύ συχνά ψεύτικες και πρέπει να αναφέρονται, τόνισε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της OLAF, Βίλε Ίταλα «ακούμε αναφορές για απατεώνες που προσφέρονται να πουλήσουν εμβόλια σε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτές οι προσφορές γίνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι απατεώνες μπορεί να προσφέρουν να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων, να παραδώσουν ένα μόνο δείγμα για να εξασφαλίσουν την προκαταβολή και στη συνέχεια να εξαφανιστούν με τα χρήματα. Μπορούν επίσης να παραδώσουν πλαστές ψεύτικων εμβολίων. Ή μπορεί ψευδώς να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν νόμιμη επιχείρηση και ισχυρίζονται ότι κατέχουν ή έχουν πρόσβαση σε εμβόλια».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, όλες αυτές οι αξιώσεις έχουν ένα κοινό: είναι ψευδείς. Είναι απάτες, οργανωμένες για να εξαπατήσουν τις εθνικές αρχές που επιδιώκουν να εντείνουν τον ρυθμό εμβολιασμού για να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις έκανε μία καταγγελία που προκάλεσε θόρυβο: Ανέφερε ότι σε τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ προσφέρθηκε η δυνατότητα να υπογράψουν ξεχωριστές συμφωνίες με την AstraZeneca, εκτός του πλαισίου των συμφωνιών της ΕΕ, που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο ζήτημα, με στόχο να πάρουν εμβόλια γρηγορότερα από τους υπόλοιπους.

«Ενώ η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατομμύρια δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές του εμβολίου -όχι μόνον εγώ αλλά τρεις ακόμη πρωθυπουργοί στην Ευρώπη- ακόμη και πριν την έναρξη των παραδόσεων» είπε ο Αντρέι Μπάμπις, σύμφωνα με το Euractiv. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι η προσφορά έγινε από μία εταιρεία, σε ρόλο μεσάζοντα από το Ντουμπάι, με προπληρωμή 50%.

Από την πλευρά της η AstraZeneca απέρριψε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Τσεχίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εφοδιασμός, πώληση ή διανομή του εμβολίου μέσω του ιδιωτικού τομέα και προειδοποίησε ότι εάν κάποιος προσφέρει σε ιδιωτική βάση εμβόλια, πιθανώς αυτά είναι πλαστά, και θα πρέπει να γίνει καταγγελία στις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η OLAF έχει προσθέσει ένα επιπλέον σώμα στη συνεχιζόμενη έρευνά της για ψεύτικα προϊόντα προστασίας κατά της νόσου Covid-19, με σκοπό την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου εμβολίων που πιθανώς πραγματοποιούνται με παράνομη εισαγωγή τους στο έδαφος της ΕΕ ή και μέσω της εμπορίας πλαστών φαρμάκων. Η OLAF θα μοιραστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει σχετικά με αυτές τις απόπειρες απάτης με τους εταίρους της στην ΕΕ, στα κράτη μέλη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Θα συνεργαστούμε μαζί τους για να αποτρέψουμε αυτές τις απάτες και να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να προσδιορίσουν την πραγματική ταυτότητα των ατόμων και των εταιρειών πίσω από αυτές τις απόπειρες που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τα δημόσια οικονομικά σε μια εποχή μεγάλης δυσκολίας»
, δήλωσε ο κ. Ίταλα.

Στις 19 Μαρτίου 2020, η OLAF ξεκίνησε επίσημη έρευνα σχετικά με το παράνομο εμπόριο μασκών προσώπου, ιατρικών συσκευών, αντισηπτικών, φαρμάκων και εξαρτημάτων για τεστ που συνδέονται με την πανδημία COVID-19. Μέχρι στιγμής, η έρευνα της OLAF οδήγησε στον εντοπισμό περισσότερων από 1.000 ύποπτων φορέων εκμετάλλευσης και στην κατάσχεση ή κράτηση περισσότερων από 14 εκατομμυρίων αντικειμένων. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, αντισηπτικά χεριών που περιέχουν μεγάλο όγκο μεθανόλης, κακές μάσκες προσώπου και πλαστά κιτ τεστ. Δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κατασχέσεις πλαστών εμβολίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...