Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεσμεύεται να τηρήσει την συμφωνία για τα πυρηνικά εάν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις- Η αντίδραση Μπάιντεν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων από μεριάς τους, ώστε η χώρα του να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις όσον αφορά την παραγωγή πυρηνικών.

«Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν την τήρηση των όρων της συμφωνίας από το Ιράν, θα πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις που υφιστάμεθα. Αφού κατοχυρωθεί αυτό θα επιστέψουμε στις δεσμεύσεις μας», είπε ο Χομεϊνί στις πρώτες του σχετικές δηλώσεις αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την αμερικανική Προεδρία.

«Αυτή είναι η οριστική και μη αναστρέψιμη πολιτική που θα ακολουθήσει η Ισλαμική Δημοκρατία, όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει ομόφωνα και δεν θα υπάρξει καμία απόκλιση», προσέθεσε ο Χομεϊνί.

Ο Μπάιντεν απέρριψε την ιδέα, μιλώντας στην εκπομπή «CBS Evening News», όπου ερωτήθη σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις, ώστε το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς στην συνέχεια για το εάν το Ιράν οφείλει πρώτο να σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου στις πυρηνικές του μονάδες, ο Αμερικανός Πρόεδρος έγνεψε καταφατικά.

Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία το 2018, συμφωνία την οποία ο Μπάιντεν υποσχέθηκε και προεκλογικά να αναβιώσει, επιμένοντας ωστόσο ότι το Ιράν θα πρέπει πρώτο να σταματήσει την παραγωγή των πυρηνικών, κάτι που συμβαίνει απροκάλυπτα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία.

Αντιδρώντας στην κίνηση αυτή το Ιράν παρέβη την δική του πλευρά της συμφωνίας κατ’ εξακολούθηση, ανακοινώνοντας περαιτέρω σχετικές δράσεις σε μια ενδεχόμενη απόπειρα ενδυνάμωσης της διαπραγματευτικής του ισχύος ενόψει της αλλαγής εξουσίας στις ΗΠΑ.

Μετά το θάνατο ενός επικεφαλής επιστήμονα των πυρηνικών του προγραμμάτων τον Νοέμβριο του 2020, το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε ένα νόμο που αποκλείει την παρέμβαση διεθνών ελεγκτών στο πυρηνικό του πρόγραμμα και ανακοίνωσε τον εμπλουτισμό των πυρηνικών του όπλων με ουράνιο, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται σε «πειραματικό στάδιο» και έχουν «ειρηνικό σκοπό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...