06/03/2021

Ιράν: Δεσμεύεται να τηρήσει την συμφωνία για τα πυρηνικά εάν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις- Η αντίδραση Μπάιντεν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί, απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ για άρση των κυρώσεων από μεριάς τους, ώστε η χώρα του να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις όσον αφορά την παραγωγή πυρηνικών.

«Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν την τήρηση των όρων της συμφωνίας από το Ιράν, θα πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις που υφιστάμεθα. Αφού κατοχυρωθεί αυτό θα επιστέψουμε στις δεσμεύσεις μας», είπε ο Χομεϊνί στις πρώτες του σχετικές δηλώσεις αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την αμερικανική Προεδρία.

«Αυτή είναι η οριστική και μη αναστρέψιμη πολιτική που θα ακολουθήσει η Ισλαμική Δημοκρατία, όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει ομόφωνα και δεν θα υπάρξει καμία απόκλιση», προσέθεσε ο Χομεϊνί.

Ο Μπάιντεν απέρριψε την ιδέα, μιλώντας στην εκπομπή «CBS Evening News», όπου ερωτήθη σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις, ώστε το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς στην συνέχεια για το εάν το Ιράν οφείλει πρώτο να σταματήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου στις πυρηνικές του μονάδες, ο Αμερικανός Πρόεδρος έγνεψε καταφατικά.

Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία το 2018, συμφωνία την οποία ο Μπάιντεν υποσχέθηκε και προεκλογικά να αναβιώσει, επιμένοντας ωστόσο ότι το Ιράν θα πρέπει πρώτο να σταματήσει την παραγωγή των πυρηνικών, κάτι που συμβαίνει απροκάλυπτα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία.

Αντιδρώντας στην κίνηση αυτή το Ιράν παρέβη την δική του πλευρά της συμφωνίας κατ’ εξακολούθηση, ανακοινώνοντας περαιτέρω σχετικές δράσεις σε μια ενδεχόμενη απόπειρα ενδυνάμωσης της διαπραγματευτικής του ισχύος ενόψει της αλλαγής εξουσίας στις ΗΠΑ.

Μετά το θάνατο ενός επικεφαλής επιστήμονα των πυρηνικών του προγραμμάτων τον Νοέμβριο του 2020, το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε ένα νόμο που αποκλείει την παρέμβαση διεθνών ελεγκτών στο πυρηνικό του πρόγραμμα και ανακοίνωσε τον εμπλουτισμό των πυρηνικών του όπλων με ουράνιο, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται σε «πειραματικό στάδιο» και έχουν «ειρηνικό σκοπό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.