Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη: Η βασίλισσα Ελισάβετ παρενέβη σε νομοθεσία που θα επέτρεπε τη γνωστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων στο κοινό

Μια νέα αποκάλυψη που «καίει» την μονάρχη της Μεγάλης Βρετανίας ήρθε σήμερα στην δημοσιότητα από το έντυπο «The Guardian».

Σύμφωνα με μια σειρά κυβερνητικών υπομνημάτων που φυλάσσονταν στα Εθνικά Αρχεία της Αγγλίας, η βασίλισσα Ελισάβετ παρενέβη κατά την δεκαετία του ’70 στην στοιχειοθέτηση ενός νόμου, ο οποίος πιθανά θα εξέθετε τα περιουσιακά της στοιχεία στο ευρύ κοινό.

Το προσχέδιο του συγκεκριμένου νόμου όριζε πως οι διευθυντές των εταιρειών που διέθεταν μετοχές τους προς πώληση θα είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους πιθανούς αγοραστές , οι οποίοι συχνά αποτελούν «εταιρείες-βιτρίνες», μια λίστα με τα ονόματα των πελατών τους, σε μια προσπάθεια επίτευξης μεγαλύτερης διαφάνειας σε τέτοιου είδους συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα έγγραφα, μια ειδική δικηγορική ομάδα που συστάθηκε από το παλάτι παρενέβη με στόχο της εισαγωγής μιας τροπολογίας στον συγκεκριμένο νόμο, η οποία θα επέτρεπε την εξαίρεση όσων εταιρειών χρησιμοποιούνται από «ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους».

Η τροπολογία αυτή φαίνεται πως επέτρεψε την δημιουργία και την λειτουργία μιας εικονικής εταιρείας, η οποία κάλυπτε, με κρατική υποστήριξη τις επενδύσεις του Στέμματος τουλάχιστον μέχρι το 2011.

Παρόλο που το πραγματικό μέγεθος της βασιλικής περιουσίας δεν έχει ποτέ αποκαλυφθεί, εκτιμάται στις αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

Στα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν περιλαμβάνεται και η αλληλογραφία του προσωπικού δικηγόρου της βασίλισσας Ελισάβετ με αξιωματούχους του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, στους οποίους ο δικηγόρος εξέφραζε την ένσταση της βασίλισσας πάνω σε μια πιθανή κοινοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων και της αξίας των επενδύσεών της σε τρίτους.

Στην αλληλογραφία αυτή, ένας εργαζόμενος του Υπουργείου μετέφερε σε άλλους τις ανησυχίες του δικηγόρου της βασίλισσας, Μάθιου Φαρρέρ, ως εξής:

«Ο κ. Φαρρέρ δικαιολογεί την ανησυχία των πελατών του με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία τους μπορεί να διαρρεύσουν σε ανεπιθύμητους τρίτους, αλλά και ότι γενικότερα μια αποκάλυψή τους μπορεί να επιφέρει αμηχανία».

Στην συνέχεια, ο εργαζόμενος του Υπουργείου εξηγούσε ότι η απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων της βασίλισσας και μόνο θα καθιστούσε αργά ή γρήγορα σε όλους σαφές ότι όλες οι ανώνυμες καταχωρήσεις αναφέρονται σε αυτήν.

Εν τέλει, από την νομοθεσία εξαιρέθηκαν όλοι οι ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και μηχανισμοί, οι κυβερνήσεις και οι νομισματικές αρχές, όπως και οι διεθνείς επενδυτικές εταιρείες που ιδρύονται με κρατική πρωτοβουλία.

Όσον αφορά την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, η διαχείρισή της φαίνεται πως πέρασε άμεσα σε μια εταιρεία με την επωνυμία « Bank of England Nominees Limited», την οποία διοικούσαν ανώτατα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας έως και το 2011 τουλάχιστον.

Η εταιρεία έκλεισε 4 χρόνια πριν, με την τύχη των μετοχών που διαχειριζόταν να παραμένει άγνωστη, καθώς λόγω της αδράνειάς της δεν κοινοποιήθηκε ποτέ κάποια λίστα των δραστηριοτήτων της.

Μέχρι στιγμής, το παλάτι έχει αρνηθεί να κάνει κάποιο σχόλιο στους δημοσιογράφους σχετικά με τις τελευταίες αυτές αποκαλύψεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών υψηλής τάσης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV). Τα αποτελέσματα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή. Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχε και...