Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι ανατροπές που φέρνει η απόφαση των ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Η απόφαση των ΗΠΑ, να επιτρέψουν στο Κίεβο τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε επιθέσεις εντός της Ρωσίαςδημιουργεί νέα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Μόσχα διαμηνύει πως η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ρίχνει «λάδι στη φωτιά», ενώ ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως «πάνε για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν ο πατέρας του έχει την ευκαιρία για ειρήνη. Για ενδεχόμενο παγκόσμιας σύρραξης μίλησε και ο Κιμ Γιονγκ Ούν, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να δωσούν επίσης έγκριση στην Ουκρανία για χρήση των όπλων τους.

Χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων, θα σηματοδοτήσει μια ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Το υπουργείο δήλωσε ότι μια τέτοια ενέργεια θα αλλάξει θεμελιωδώς τη φύση του πολέμου και θα προκαλέσει «μια επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.

Πράσινο φως για να πλήξει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στόχους εντός της Ρωσίας, έδωσε η Ουάσιγκτον στους Ουκρανούς. Ο Τζο Μπάιντεν αποδέχθηκε το επίμονο αίτημα του Κιέβου δύο μήνες πριν παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Τα χτυπήματα δεν γίνονται με λόγια. Αυτά τα πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει προειδοποιήσει ότι τέτοιου είδους πλήγματα θα ισοδυναμούσαν με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, Ρώσοι αξιωματούχοι μίλησαν για κίνδυνο έναρξης του τρίτου παγκοσμίου πολέμου ενώ το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι τροφοδοτεί την ένταση.

«Είναι προφανές ότι η απερχόμενη κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον σκοπεύει να λάβει μέτρα ώστε να συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να προκαλεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κι ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ στην Ουκρανία, πέρα από την υπόσχεση του να τερματίσει τη σύγκρουση σε μία μέρα, για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο έκανε λόγο και ο γιος του, ενώ σύμβουλός του επέκρινε την απόφαση Μπάιντεν.

«Το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα φαίνεται ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να φέρει την ειρήνη και να σώσει ζωές» ανέφερε o Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Tην ελπίδα ότι το παράδειγμα της Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει και η ΕΕ εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο περιθώριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων: «ελπίζω ότι κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε αυτό κι αν όχι, ο καθένας θα κάνει αυτό που πιστεύει σε συνάρτηση με την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας».

Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ελλάδα τήρησε στάση αρχής, υπέρ του αμυνόμενου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπενθύμισε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών «Η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο τον οποίο κατήγαγε η Ρωσία αντίθετα σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου».

Η στροφή της αμερικανικής πολιτικής φέρεται να έρχεται ως απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υποστήριξη της Ρωσίας στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία έχει καταλάβει εδάφη από τον Αύγουστο.

Οι βαλλιστικοί αυτοί πύραυλοι έχουν δυνατότητα να φθάσουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων. Εχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία και στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή Ζαπορίζια. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση της Ουάσινγκτον πιθανόν να μην αντιστρέψει την πορεία του πολέμου, αλλά να ενισχύσει τον διαπραγματευτικό ρόλο της Ουκρανίας στην περίπτωση ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Υπάρχει μία προσδοκία κατά μήκος και των δύο πλευρών του Ατλαντικού ότι πρέπει να εμπλακούμε διπλωματικά σε αυτό. Αυτό θα σήμαινε ότι συνεχίζεις να παρέχεις στρατιωτική στήριξη προετοιμάζοντας το έδαφος για οποιαδήποτε υπό διαπραγμάτευση λύση» υποστήριξε ο αναλυτής Ίαν Κέλι.

Η απόφαση Μπάιντεν ανακοινώθηκε ώρες μετά τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων τριών μηνών με πυραύλους και drone εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Ενώ τις τελευταίες ώρες νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες σε Σούμι, Οδησό και Χερσώνα.

«H απόφαση Μπάιντεν δεν αιφνιδίασε κανέναν στην Ουάσιγκτον»

Στην Ουάσιγκτον λένε ότι λανθασμένα η απόφαση Μπάιντεν εκλαμβάνεται ως κλιμάκωση, καθώς αποτελεί απάντηση στην ρωσική κλιμάκωση συνεργασίας με την Βόρεια Κορέα. Στον Λευκό Οίκο είχαν πει εδώ και μήνες, ότι σε περίπτωση εκλογής Τραμπ θα αξιοποιήσουν τους δυο μήνες που μεσολαβούν έως την αλλαγή κυβέρνησης, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα και ένα πλαίσιο ενίσχυσης της Ουκρανίας, έτσι ώστε να πάει πιο ισχυρή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει τις δυο πλευρές ο Τραμπ.

«Η απόφαση λοιπόν Μπάιντεν δεν αιφνιδίασε κανέναν εδώ στην Ουάσιγκτον καθώς εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν την συζήτησε εκτενώς με τον επόμενο πρόεδρο στη συνάντηση που είχαν στο οβάλ γραφείο την περασμένη εβδομάδα» μετέδωσε η ανταποκρίτρια του EΡΤΝews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη.

Στρατιωτικές πηγές στην ΕΡΤ: Δεν υπάρχουν προσδοκίες ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο μέτωπο

«Σύμφωνα με τα όσα σχολιάζουν στρατιωτικές πηγές στην ΕΡΤ, δεν υπάρχουν προσδοκίες ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο μέτωπο, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην περιοχή του Ντονμπάς» τόνισε ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews, Κώστας Ονισένκο.

Όπως μετέδωσε «Αναμένεται αυτοί οι πύραυλοι, εφόσον έχει υπάρξει όντως αυτή η απόφαση, να χρησιμοποιηθούν στο Κουρσκ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν, όπως λένε, σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, την αντεπίθεση που ετοιμάζουν οι Ρώσοι σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, οι Ουκρανοί κρατάνε μικρό καλάθι, αφενός επειδή και η εμβέλειά τους δεν είναι πολύ μεγάλη, είναι πύραυλοι της τάξεως των 300 χιλιομέτρων και ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος. Που σημαίνει ότι ναι μεν είναι μια σημαντική απόφαση, καθώς όπως λένε στο Κίεβο ξεπερνιέται μια άλλη λεγόμενη κόκκινη γραμμή του Πούτιν, ωστόσο δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».

Σημειώνεται ότι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σήμερα (18/11) συνεχίστηκε το λουτρό αίματος στην Ουκρανία. Χθες 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά στην πόλη Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία ενώ σήμερα τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί στην επίθεση που σημειώθηκε σε κατοικημένη περιοχή στην Οδησσό. Πάνω από 40 άτομα έχουν τραυματιστεί και ακόμα είναι άγνωστο ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός.

Βασικός άγνωστος Χ πώς θα αντιδράσει η Ρωσία αν δεχθεί αιματηρό πλήγμα

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν στόχους που βρίσκονται ως 300 χιλιόμετρα μακριά. Όπως φαίνεται στον χάρτη είναι η περιοχή εντός Ρωσίας που εκτείνεται από τα ουκρανικά σύνορα ως την διακεκομμένη λευκή γραμμή ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν φτάσουν έως τη Μόσχα. Οι κόκκινες πινέζες αποτυπώνουν τους πιθανούς ρωσικούς στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται εντός της εμβέλειας αυτής, με βάση τους ειδικούς αναλυτές, οι οποίοι πάντως επισημαίνουν ότι η Ρωσία έχει φροντίσει να απομακρύνει από τον περασμένο Απρίλιο όλα τα στρατηγικής σημασίας αεροσκάφη ή όπλα της που χρησιμοποιεί για τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Στην ερώτηση που δέχθηκε η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤΝews, Aννα Παπασωτηρίου, για το αν μπορεί η Ουκρανία με αυτούς τους πυραύλους να αλλάξει τον ρου του πολέμου η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί δεν ξέρουμε πόσους έχει ήδη, πόσους θα πάρει και πότε θα τους πάρει και αν θα επαρκούν για να συνεχίσει και τον πόλεμο επί εδάφους της».

Στο αν έχουμε κλιμάκωση δεδομένου ότι το Κρεμλίνο από κοινού με τη Βόρεια Κορέα και το περιβάλλον Τραμπ, προειδοποιούν για κίνδυνο τρίτου παγκοσμίου πολέμου η δημοσιογράφος επεσήμανε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πάψει προ καιρού να πιστεύει στις προειδοποιήσεις αυτές της Ρωσίας και στην παρούσα φάση θεωρεί ότι στρατιωτικά, αν και ο στρατός της προελαύνει, είναι αποδυναμωμένη έπειτα από 3 χρόνια πολέμου. Είναι ο λόγος που στρατολόγησε βορειοκορεάτες στρατιώτες και είναι και ο λόγος που δεν θα επιδιώξει να εμπλακεί σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Αλλά το ρίσκο είναι υψηλό, γιατί σε αντίθεση με τα F-16 και τα άρματα μάχης Abrams, τώρα μιλάμε για πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν εντός ρωσικού εδάφους και αυτό από μόνο του αρκεί. Βασικός άγνωστος Χ είναι πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε περίπτωση που δεχθεί αιματηρό πλήγμα».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση Οδηγίας που σχετίζεται με τις εκθέσεις βιωσιμότητας των εταιρειών. Επί της αρχής του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Προϋπολογισμό του 2025 εισηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γενικός Εισηγητής του Προϋπολογισμού, Βουλευτής Χίου Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης, περιγράφοντάς τον ως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το μόνο που έμεινε ίδιο στην 4η γενιά του Citroen C3 είναι ο κεντρικός πυρήνας της πολύπλευρης άνεσης. Κατά τα άλλα, το νέο γαλλικό...

LIFESTYLE

“Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι με αντιμετώπιζαν μετά με περισσότερο σεβασμό, μου λένε στον δρόμο: είστε τόσο τυχερή, να χαίρεστε τον σύζυγό...