Ολοένα και πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο η Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Ιράν, σύμφωνα με το CNN.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο CNN ότι οι φόβοι είναι μεγαλύτεροι τώρα για την ανάληψη δράσης από τη Χεζμπολάχ παρά από το Ιράν, αυξάνοντας την προοπτική ότι η ομάδα πολιτοφυλακής με έδρα το Λίβανο μπορεί να δράσει χωρίς αυτούς.
Για τον Νετανιάχου αυτό μπορεί να μοιάζει με σημειολογία που αποσκοπεί στο να αμβλύνει την επιθυμία του Ισραήλ για μια συντριπτική απάντηση εναντίον οποιουδήποτε επιτιθέμενου. Αν συνέβαινε αυτό, τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν εξίσου γρήγορα να γίνουν η περιφερειακή κλιμάκωση που παρασύρει το Ιράν, την οποία όλοι φοβούνται.
Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ πιθανόν να έχει στόχους στρατιωτικές βάσεις στα κεντρικά αλλά και μέσα στο Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται και η έδρα της Μοσάντ.
«Όπως έχουν τα πράγματα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μπορεί να οδηγήσει το Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 15 Αυγούστου είτε στη Ντόχα, είτε στο Κάιρο. Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να αρχίσουν να την εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση.
«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση και προσθέτει:
«Ως μεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», καταλήγει η δήλωση, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν, Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.