Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Sputnik-V: Πόσο κοστίζει το ρωσικό εμβόλιο – Πώς επιδρά στον οργανισμό

Περίπου 10 δολαρίων (ή αλλιώς 8,3 ευρώ) θα πωλείται στις χώρες του εξωτερικού το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Μάλιστα επεσήμανε πως «δεν θα έχουμε σημαντικά οφέλη από τα κέρδη, αλλά απλώς προσπαθούμε να αποσβέσουμε τις επενδύσεις που έχουμε κάνει» καθώς οι δημιουργοί του εμβολίου θεωρούν ότι αυτό είναι ζήτημα ευθύνης ενώπιον της κοινωνίας.

Για τους Ρώσους πολίτες ο εμβολιασμός είναι δωρεάν.

Το εμβόλιο Sputnik V το οποίο υποστηρίζεται από το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIF), χορηγείται σε δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών και έχει αποτελεσματικότητα 91,6% , σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στη Ρωσία.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες, τα 3/4 των οποίων έλαβαν το εμβόλιο. Το υπόλοιπο έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.

Καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με τον εμβολιασμό και οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη, πόνο στο σημείο της ένεσης και αδυναμία ή χαμηλή ενέργεια.

Στις 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση, υπήρχαν 16 περιπτώσεις κορονοϊού στα 14.964 άτομα (0,1%) στην ομάδα που εμβολιάστηκε και 62 περιπτώσεις της νόσου στα 4.902 άτομα (1,3%) στην ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο.

Στη δοκιμή συμμετείχαν και 2.144 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω σε αυτό το υποσύνολο το εμβόλιο είχε 91,8% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου, όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό The Lancet.

Παρόμοιο με το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca, το Sputnik V βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση του αδενοϊού, του ιού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και φέρει γενετικές οδηγίες για την κατασκευή της πρωτεΐνης του κορονοϊού, την οποία περνά στα ανθρώπινα κύτταρα. Η κατασκευασμένη πρωτεΐνη στη συνέχεια ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση για να προστατεύσει και πάλι όσους εμβολιαστούν.

Ωστόσο το Sputnik V χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς ανθρώπινους αδενοϊούς για να προσπαθήσει να προκαλέσει μια ισχυρότερη και πιο μακροπρόθεσμη ανοσοαπόκριση. Η χρήση ενός διαφορετικού φορέα για τη δεύτερη δόση έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τον κίνδυνο του ανοσοποιητικού συστήματος να αναπτύξει αντίσταση στον αρχικό φορέα.

Αυτή η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο συμπτωματικές περιπτώσεις με κορονοϊό, προειδοποίησαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των επιδράσεων του εμβολίου σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και στη μετάδοση. Επιπλέον, οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για έως και 48 ημέρες μετά την πρώτη δόση τους, για να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητα της προστασίας.

Τέσσερις θάνατοι αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Το ένα ανήκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συνέβησαν στην ομάδα που εμβολιάστηκε, αλλά δεν αποδόθηκαν σε αυτό.

Ένας ασθενής είχε κάταγμα, ενώ οι άλλοι δύο υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα και ανέπτυξαν συμπτώματα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, γεγονός που έδειξε ότι είχαν μολυνθεί πριν από τη δοκιμή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες παρατηρήθηκαν σε 68 ασθενείς, εκ των οποίων οι 45 ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Κανένα από αυτά δεν αποδόθηκε στο εμβόλιο.

«Αυτή η πρόσφατη θετική δοκιμή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την έλλειψη σοβαρών παρενεργειών και την φαινομενικά ισοδύναμη προστασία σε ηλικιωμένους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γκρίφιν, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Η μελέτη αυτή δεν σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα μόνο της πρώτης δόσης, αλλά όταν οι ερευνητές εξέτασαν το επίπεδο προστασίας από τη 15η έως την 21η μέρα, η αποτελεσματικότητα κυμαινόταν στο 73,6%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...