Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το πρώτο «χαστούκι» Μπάιντεν στον Ερντογάν: Να ανακληθεί η προκλητική απόφαση για τα Βαρώσια

Το πρώτο «χαστούκι» της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γεγονός και έρχεται από την υποψήφια πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε προκλητική και αντιπαραγωγική την κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει στο άνοιγμα των Βαρωσίων και εξέφρασε τη διαφωνία της στη θέση της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών.

Η απάντηση στον Μπομπ Μενέντεζ

Απαντώντας στην στον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, μετά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού της, η Γκρίνφιλντ σημείωσε χαρακτηριστικά σε ερώτηση του Γερουσιαστή για το πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών ως εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συνολική επίλυση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Διατύπωσε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, τη πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να συνδράμει στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό.

«Χαιρετίζουμε και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1 το συντομότερο δυνατό και να διευκολύνουμε την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων μετά από χρόνια στασιμότητας. Ελπίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν τη συνάντηση 5 + 1 με ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού. Η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα του Γερουσιαστή για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων, η υποψήφια πρέσβης εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής διπλωματίας, λέγοντας ότι πρόκειται για «μια προκλητική και αντιπαραγωγική κίνηση που υπονομεύει τη διεξαγωγή των συνομιλιών» και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ενστερνίζονται τη σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας διάλογο αλλά και σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δίκαιου από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, για το άνοιγμα των Βαρωσίων και προτρέπουν σθεναρά να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2020. Θεωρούμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσιών είναι μια κίνηση που είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκλητική και αντιπαραγωγική για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε η υποψήφια πρέσβης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που έρχεται από το ευρωπαϊκό μέτωπο, στις 26 Φεβρουαρίου, στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδας θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ με θέμα την ασφάλεια, την άμυνα και την Νότια Γειτονία όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Επί της ουσίας θα τεθεί επί τάπητος η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....

LIFESTYLE

Δίχως ιδιαίτερη δυσκολίας, στο Survivor της Τετάρτης, η ομάδα μίλησε και τον πέταξε ξανά στον τάκο… Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν οι παίκτες της...