Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα έχασε την «ηθική της πυξίδα» στη Γάζα με συνέπειες για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Amina Mohammed, εξέφρασε τη λύπη της που η ανθρωπότητα έχασε την «ηθική της πυξίδα» στη Γάζα, με επιζήμιες συνέπειες στην πορεία που ακολουθήθηκε για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Απαιτούνται επιπλέον 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030

H Μοχάμεντ παρουσίασε την έκθεση για τη Χρηματοδότηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2024, σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι, διότι στις κρίσεις του covid-19 και στον πόλεμο στην Ουκρανία, που συνεχίζεται, προστέθηκε και ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο.

Παρά την εύλογη απροθυμία της να εκφράσει μια «προσωπική δήλωση» για τη Γάζα, η διπλωμάτης επεσήμανε ότι ο πόλεμος στη Συρία προκάλεσε «καθυστέρηση 40 ετών εργασίας για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» και δήλωσε ότι «χάσαμε μια γενιά Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Γάζα σήμερα.”

«Η Γάζα του χθες δεν είναι η Γάζα του σήμερα», είπε η Μοχάμεντ, η οποία υπενθύμισε ότι πριν από τον πόλεμο «η ελπίδα προερχόταν από την UNRWA (Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες) και την εκπαίδευση», δραστηριότητες για νέους και μια ψηφιακή σύνδεση που τους έκανε να αισθάνονται μέρος της κόσμο και να έχουν προσδοκίες και φιλοδοξίες.

Τίποτα απο αυτά δεν υπάρχει σήμερα, διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως τα δικαιώματα των κατοίκων στη Γάζα έχουν εκμηδενιστεί.

«Χάσαμε την ηθική μας πυξίδα, δεν βλέπουμε ότι αυτό που υπάρχει στη Γάζα είναι άνθρωποι, βλέπουμε μόνο έναν πόλεμο και αυτό δεν είναι αποδεκτό ». Η αντιπρόεδρος του ΟΗΕ, ζήτησε από τις χώρες να «κάνουν κάτι γρήγορα» τώρα.

Σε γενικές γραμμές, προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σοβαρή αναπτυξιακή κρίση» που απαιτεί μια «τεράστια διεθνή προσπάθεια, κυρίως οικονομική, πριν από το 2030.Υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η προθεσμία για τη συμμόρφωση με ορισμένους ΣΒΑ «εκτροχιάστηκε» λόγω « πολλαπλών σοκ».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, απαιτούνται επιπλέον 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για την επίτευξη των ΣΒΑ, ένα κενό που σχεδόν διπλασιάζει το ποσό των 2,5 τρισεκατομμυρίων που εκτιμήθηκε το έτος πριν από την πανδημία του Covid-19, και το οποίο γίνεται αισθητό ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Μοχάμεντ είπε ότι το 40% της ανθρωπότητας ζει σε χώρες που ξοδεύουν περισσότερα για πληρωμές τόκων εξωτερικού χρέους παρά για υγεία και εκπαίδευση και ζήτησε μεταρρυθμίσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, που συμβάλλουν στην παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εορτή του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμάται η μνήμη του. Η ημερομηνία μνήμης του, είναι κινητή, αλλά συνήθως εορτάζεται...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχές για ένα ειρηνικό και δημιουργικό αύριο έστειλε στο πασχαλινό μήνυμά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία έκανε Ανάσταση στη Μητρόπολη. Εκτός των...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά από κροτίδα τραυματίστηκε ένας 28χρονος στην Καλαμάτα όταν στην προσπάθειά του να την πυροδοτήσει εξερράγη. Το περιστατικό όπως αναφέρει το tharrosnews.gr συνέβη το...

ΕΛΛΑΔΑ

Aναστάτωση προκλήθηκε χθες (04/05), Μεγάλο Σάββατο, πριν από την Ανάσταση, σε περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, όταν ένα πεντάχρονο αγοράκι παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα. Το...