Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η ολική έκλειψη ηλίου: Εκατομμύρια άνθρωποι σε Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδά έχουν πάρει θέσεις για το πλανητικό υπερθέαμα – Δείτε live

Εκατομμύρια άνθρωποι σε Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδά έχουν πάρει θέσεις για το πλανητικό υπερθέαμα της ολικής έκλειψης ηλίου, που ξεκίνησε απόψε λίγο πριν τις 9 ώρα Ελλάδος, με τη Σελήνη να καλύπτει ολόκληρο τον Ηλιακό δίσκο, και η μέρα να γίνεται νύχτα.

Το φαινόμενο είναι σπάνιο, και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να το παρακολουθήσουν. Χαρακτηριστική περίπτωση μία 63χρονη γυναίκα, που συνολικά έχει παρακολουθήσει στη ζωή της είκοσι εκλείψεις.

Δείτε live:

Μαθητές στο Ντάλας έχουν στηθεί από τη νύχτα, τουρίστες παίρνουν θέση στους καταρράκτες του Νιαγάρα, ενώ στο Μεξικό τα τηλεσκόπια έχουν στηθεί και στο Τέξας πολλοί ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου δίπλα σε μία ρέπλικα του Στόουνχετζ.

(Photo by ANGELA WEISS / AFP)

Στις Ηνωμένες Πολιτείες την ονομάζουν Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη. Σε μία τέλεια ευθυγράμμιση, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στην Γη και τον ήλιο καλύπτοντας ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας ορατή μονάχα την στεφάνη του. Όλα θα καλυφθούν από ένα μυστηριώδες λυκόφως.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό σε πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές της βορειο-αμερικανικής ηπείρου. Η πορεία του αρχίζει από το Μεξικό διασχίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τον δυτικό Καναδά.

Περίπου το 99% των κατοίκων θα μπορούν να παρακολουθήσουν την έκλειψη, έστω και μερικώς και εκατομμύρια συρρέουν στις περιοχές κατά μήκος της πορείας που θα είναι ορατό το φαινόμενο, όπως στο Τέξας.

(Photo by ANGELA WEISS / AFP)

Η κίνηση σε αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια είναι ιδιαίτερα αυξημένη, το ίδιο και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το μόνο που απογοητεύει κάποιους, η πιθανότητα συννεφιάς.

Την τελευταία φορά που ήταν ορατή ολική έκλειψη ηλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2017 ο τότε πρόεδρος Τραμπ την είχε παρακολουθήσει από τον Λευκό Οίκο χωρίς προστατευτικά γυαλιά.

Η συγκεκριμένη έκλειψη δεν θα είναι ορατή στην Ευρώπη. Ωστόσο, στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να είναι ορατό μερικώς το φαινόμενοι, αν ο ουρανός είναι καθαρός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...