Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: «Kλοπή και ληστεία» η πρόταση Μπορέλ για διάθεση των δεσμευμένων πόρων σε αγορά όπλων για την Ουκρανία

Η Ρωσία χαρακτήρισε «κλοπή και ληστεία» την πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell το 90% των εσόδων που προκύπτουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στην ΕΕ να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων που προορίζονται για την Ουκρανία.

Εάν η πρόταση εφαρμοστεί, η Μόσχα θα οδηγήσει σε δεκαετίες αγωγών και υπονόμευση της φήμης της ΕΕ ως αξιόπιστου υπερασπιστή της ιδιοκτησίας και ασφαλούς τόπου για επενδύσεις, αναφέρουν τα πρακτορεία Reuters και EFE.

Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη του κοινοτικού μπλοκ μαζί με αυτά της G7 εμπόδισαν την πρόσβαση της Ρωσίας σε περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ των συναλλαγματικών της αποθεμάτων ή σε χρυσό, ένα μέτρο που περιγράφεται από τη Μόσχα ως ” κλοπή”.

Από αυτό το ποσό, η ΕΕ έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας αξίας περίπου 190 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού κατατίθεται στο Βέλγιο με τη μορφή τίτλων και μετρητών, και το γραφείο συμψηφισμού Euroclear χειρίζεται τη διαχείριση αυτών  περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε ο Borrell, το 90% των εσόδων που δημιουργούνται από αυτά τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, θα μεταφερθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), ένα ταμείο εκτός προϋπολογισμού που αποτελείται από συνεισφορές κρατών της ΕΕ και μέσω του οποίου στρατιωτική βοήθεια παρέχεται από τρίτες χώρες, η οποία όμως χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τον οπλισμό της Ουκρανίας. Η διαφορά 10% θα χρησιμοποιηθεί για έργα που προορίζονται για την ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ εκτίμησε τα ετήσια έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν πλήρη επίγνωση της ζημιάς που μπορούν να επιφέρουν τέτοιες αποφάσεις στην οικονομία τους, καθώς και στη φήμη τους ως, θα λέγαμε, εγγυητές του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Η ζημιά θα είναι αναπόφευκτη. Οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τα κράτη που θα το αποφασίσουν, φυσικά, θα γίνουν αντικείμενο αγωγών για πολλές δεκαετίες”, πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ερωτηθείσα για την πλευρά της για το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Μπορέλ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απάντησε: «Είναι απλώς κλοπή και ληστεία».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής τους την Πέμπτη και την Παρασκευή την πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο EFE.

Η επιλογή της άμεσης δήμευσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων και η μεταφορά τους στην Ουκρανία, που επιθυμούν πολλοί δυτικοί πολιτικοί και ζητήθηκε από το Κίεβο, φαίνεται δύσκολη τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς υπάρχουν πολυάριθμα εμπόδια νομικής, γεωπολιτικής και οικονομικής φύσης, όπως ο κίνδυνος διαταραχή των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών και αποδυνάμωση του νομίσματος του ευρώ, καθώς και η Μόσχα έχει απειλήσει με αντίποινα εάν μια τέτοια ιδέα εφαρμοστεί.

Πηγή: Agerpres.ro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΥΓΕΙΑ

Οι επιζώντες του καρκίνου του μαστού διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να εμφανίσουν και δεύτερο καρκίνο, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο...