Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις στο Σουδάν ανέκτησαν τον έλεγχο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης

Οι δυνάμεις του τακτικού στρατού του Σουδάν ανακατέλαβαν τον έλεγχο της έδρας της εθνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της χώρας από την αντίπαλη παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), αναφέρεται σε ανακοίνωση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις χθες Τρίτη, στρατιώτες βρίσκονται μέσα στις ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις στο Ομντουρμάν, μια παραποτάμια πόλη του Νείλου, κοντά στο Χαρτούμ, αποτελώντας ουσιαστικά μέρος της μητροπολιτικής περιοχής της σουδανικής πρωτεύουσας.

Οι RSF ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε σχολιασμό της κυβερνητικής ανακοίνωσης.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε στα μέσα Απριλίου 2023, εν μέσω εντάσεων σχετικά με το σχέδιο μετάβασης στην πολιτική διακυβέρνηση και τη συμμετοχή των παραστρατιωτικών ομάδων στον τακτικό στρατό της χώρας.

Το 2021, αντιμαχόμενες φατρίες οργάνωσαν ένα πραξικόπημα που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ και ακύρωσε τη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης που είχε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera από την περιοχή, η σημαντική αυτή επιτυχία για τις κυβερνητικές δυνάμεις έρχεται μετά από εβδομάδες διαδοχικών θριάμβων του στρατού σε συγκρούσεις με τις παραστρατιωτικές ομάδες των RSF, ανακτώντας εδάφη στην πόλη Ομντουρμάν και σε άλλα μέρη της πρωτεύουσας Χαρτούμ».

Οι εμφύλιες συγκρούσεις στο Σουδάν έχουν ουσιαστικά καταστρέψει την πρωτεύουσα, έχουν πυροδοτήσει το εθνοτικό μίσος και ευθύνονται για κύματα μαζικών δολοφονιών στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, προκαλώντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έκαναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός κατά τον ισλαμικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Οι κρατικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενδεχομένως θα μπορούν να συζητήσουν για μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, υπό τον όρο ότι οι RSF θα εκκενώσουν τις πολιτικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα του Χαρτούμ και αλλού.

Πηγή: Al Jazeera

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...